vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Familie Căsătoria de conveniență

Căsătoria de conveniență

Căsătoria de convenienţă este un fel de parteneriat de afaceri, în care se ține seama numai de interese materiale și familiale. Cei doi au nevoie unul de altul pentru a-şi achita ratele, întreținerea, facturile, pentru a creşte copiii sau pentru „a da bine” la diverse evenimente sociale.

Ce este căsătoria de conveniență?

Majoritatea dintre noi îşi dorește să aibă o căsnicie în care să există dragoste romantică, intimitate, prietenie, dar și un sentiment de împlinire. Atunci când ne căsătorim ne așteptăm să avem un mariaj ideal. Din nefericire, după primii cinci ani, puțini ne mai menținem această așteptare.

În primii ani, multe căsnicii se dezmembrează pur și simplu. Restul, supraviețuiesc, dar nu prea reușesc să atingă idealul de la început. Aceste căsătorii se împart în mai multe tipuri, unul dintre aceste fiind căsătoriile de conveniență.

Căsătoria de convenienţă este un fel de parteneriat de afaceri, în care se ține seama numai de interese materiale și familiale. Cei doi au nevoie unul de altul pentru a-şi achita ratele, întreținerea, facturile, pentru a creşte copiii sau pentru „a da bine” la diverse evenimente sociale.

În realitatea de zi cu zi nu există decât puţin farmec în relația lor, poate chiar deloc. Pentru că satisfacția maritală este scăzută, ei ar putea chiar să se gândească la divorţ, însă pentru moment, este mai convenabil, atât pentru ei, cât și pentru copii, să lase lucrurile așa cum sunt. Întocmai ca doi „parteneri de afaceri”, soții realizează că, este mai „profitabil” să rămână împreună.

Căsătoria de conveniență la… ea acasă

Căsătoria de conveniență este cea în care „el” are propria viață, proprii lui prieteni. Cu toate acestea, recunoaște că are nevoie de o soție care să se ocupe de casă. Are cu cine vorbi, are cine să gătească, să facă cumpărăturile sau să se ocupe de copii. Dacă soția ar păți ceva rău, el s-ar recăsători imediat.

Căsătoria de conveniență este cea în care „ea” realizează că nu are parte de o dragoste à la Romeo şi Julieta, la care aproape orice fată visează din copilărie. Cu toate acestea, din punctul ei de vedere, este o căsătorie stabilă. Știe că „el” are nevoie de „ea” ca să aibă grijă de casă, dar are propria ei carieră, proprii prieteni. Pe de altă parte, e bine să ştie că noaptea are pe cineva prin preajmă, că nu este singură.

Aceasta este o căsătorie de convenienţă tipică, semnele care indică realitatea. Nu este o căsătorie rea, ba chiar „decentă” față de „ceea ce au alții”. Dar, totuși, nu este nici pe de parte ceea ce aşteaptă majoritatea tinerilor îndrăgostiţi.

Ce se poate face?

Ce se poate face atunci când constați că ai o astfel de căsnicie? Pentru început, ar trebui să descoperi cauzele pentru care căsătoria ta a devenit un simplu aranjament. În final, ar trebui să lucrezi/lucrați la eliminarea/îmbunătățirea acestor cauze.

În general, cauzele care duc la apariția unei căsătorii de conveniență sunt acestea:

  • nu aveți acelaşi ideal în privința tipului de mariaj dorit.
  • ideile voastre despre căsătorie s-au schimbat sub impactul realităţii responsabilităţilor cotidiene şi al programului încărcat.
  • ați devenit atât de absorbiţi de activitatea de creştere a copiilor, încât v-ați neglijat propria relaţie.
  • nu aveți deprinderile de comunicare necesare pentru a discuta ceea ce se întâmplă cu relaţia voastră sau poate că vă lipsește hotărârea de a o readuce pe făgaş normal.
  • vă lipsesc interesele similare care au rolul de a vă apropia unul de celălalt.

Dacă aveți o căsnicie de conveniență, atunci ca doi buni „parteneri de afaceri” discutați aceste cauze. Puteți apoi să stabiliți un ideal comun cu privire la căsnicia voastră și să vă împărțiți echitabil responsabilitățile. Îmbunătățiți-vă comunicarea! Cu siguranță, veți găsi peocupări comune care să vă aducă satisfacție! Investiți în relația voastră!

Articol realizat de Mihai Stoicescu

Articolul precedentSacrificii pe bandă rulantă
Articolul următorCăsnicia fără viață

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...