8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Casa Albă: O invazie rusă în Ucraina poate începe în orice moment

Casa Albă: O invazie rusă în Ucraina poate începe în orice moment

O invazie rusă în Ucraina ar putea fi declanșată în orice moment, inclusiv în această săptămână, a declarat, luni, Casa Albă, dar mesajul care a însoțit acest avertisment este că rămâne deschisă calea diplomației pentru rezolvarea crizei, informează Digi24.

Karine Jean-Pierre, adjuncta secretarului de presă al Casei Albe, a declarat la un briefing de presă că Statele Unite „știu foarte bine” ce se petrece în teren, unde Rusia are zeci de mii de soldați desfășurați de-a lungul graniței cu Ucraina.

SUA continuă să caute o soluție diplomatică pentru a dezamorsa criza de la granițele Ucrainei, dar acumularea continuă a trupelor rusești de-a lungul graniței ucrainene reprezintă un obstacol în calea dezescaladării, a transmis Casa Albă.

„Facem eforturi, chiar în aceste momente, pentru a ajunge la o soluție diplomatică de a detensiona criza”, a declarat Karine Jean-Pierre, răspunzând la o întrebare referitoare la comentariile ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care afirmase că încă nu sunt închise oportunitățile de negociere.

„Calea diplomatică rămâne disponibilă, dacă Rusia alege să o urmeze în mod constructiv. Totuși, suntem foarte realiști în privința perspectivei ca acest acest lucru să se întâmple, dat fiind pașii pe care îi vedem clar că Rusia îi face în teren”, a spus ea.

„Vedem că noi forțe rusești sosesc în fiecare zi la granița ucraineană. Așa cum am mai spus, ne aflăm în acea fereastră de timp în care o invazie ar putea începe în orice moment”, a adăgat Karine Jean-Pierre.

Comentariile ei nu au reflectat o schimbare majoră de poziție față de vineri, când consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că un atac rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în orice moment.

Pe de altă parte, Jake Sullivan avea, luni, o întâlnire cu liderii Senatului pentru a-i informa despre situația din Ucraina. La audiere participă senatorii care conduc comisiile-cheie, precum și liderii celor două grupuri parlamentare, democrat și republican, Chuck Schumer, respectiv Mitch McConnell.

Președintele rus Vladimir Putin „continuă să își completeze meniul de opțiuni” militare aducând în teren componente ale armatei terestre, ale marinei militare și ale armatei aerului, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing de presă.

Pe uscat, Putin dispune de capacități militare combinate – infanterie, blindate, dar acestora li se adaugă și echipamente de apărare aeriană și antirachetă, precum și arme de atac aerian, a spus Kirby.

Putin și-a consolidat, de asemenea, prezența maritimă în regiune. Cel puțin șase nave sunt în Marea Neagră, nave de debarcare, care au un singur scop, și anume acela de a aduce trupe pe uscat, a spus Kirby.

Oficialul Pentagonului a apreciat că există „o putere navală semnificativă” în Marea Neagră.

Putin a adăugat, de asemenea, și o „capacitate de suport” pentru ca trupele rusești să poată rămâne pe teren pentru perioade mai lungi de timp, a arătat Kirby.

„Am văzut în ultimele săptămâni că a fost adusă logistică și capacități de susținere, astfel încât este destul de clar că, dacă vrea, se va asigura că poate menține aceste trupe pe teren pentru perioade mai lungi de timp”, a atras atenția purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...