miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Care sunt valorile tale?

Care sunt valorile tale?

Care sunt valorile tale? Mai este nevoie să ne punem o astfel de întrebare? Dacă nu, atunci trebuie să ne întrebăm după ce anume ne ghidăm în viață? Suntem prizonierii trecutului? Răspunsul la aceste întrebări le vei regăsi în acest articol.

Valorile – o enigmă?

În timp ce unii părinți se întreabă, sufocați de durere, „De ce a trebuit să moară nou născutul meu?”, unii oamenii de știință au început să se întrebe: „De ce ar trebui ca un nou născut să trăiască?”, lansând de câțiva ani ideea de avort la naștere (poate, poate societatea o va accepta mai repede).

În timp ce mii de copii nu beneficiază de șansa educației, pe ici, pe colo, unii elevi, din varii motive, își ucid colegii, profesorii.

În timp ce unii mor cu adevărul în dinți, alții (mult prea mulți) consideră că adevărul este relativ, în funcție de circumstanțe, de cei din jur.

În timp ce unii se agață disperați de ultima fărâmă de viață, mulți alții acceptă cu seninătate ideea că suicidul nu-i decât o altă opțiune, pentru orice individ rațional (???).

În timp ce unii visează zi și noapte să iubească și să fie iubiți, alții, cărora le-au expirat hormonii îndrăgostirii, semnează senini actele de divorț, doar îi așteaptă un viitor luminos departe de ceea ce ei consideră a fi sursa nefericirii.

Care este cauza acestei diferențe de viziune asupra unor aspecte esențiale? Probabil că un singur cuvânt este suficient ca să lămurească enigma: VALORILE.

Valorile ne-au fost vârâte în suflet în mediul în care ne-am dezvoltat. Am dorit sau nu, am fost modelați după chipul și asemănarea celor care și-au asumat creșterea noastră. În bine și nu numai.

valorile

Care sunt valorile tale?

Suntem oare prizonierii trecutului? Suntem, dar nu trebuie să rămânem așa. În viața fiecăruia în parte, vine un timp al conștientizării responsabilității personale. Un timp în care părinții sau tutorii pierd teren în favoarea manifestării depline a noului caracter trimis în lume, capabil de a-și testa setul de valori și de a păstra ceea ce-i face bine lui însuși, mediului în care activează, societății.

Suntem datori față de noi înșine să ne testăm valorile. Dacă nu ne asumăm această datorie, riscăm să trăim viața altora, neavând satisfacția autenticității, a unicității cu care am fost înzestrați.

CARE SUNT VALORILE TALE?

De unde știi că o valoare, pe care crezi că o deții, nu este doar o dorință ci este cu adevărat în inima ta? Ei bine, dacă reușești să fi tu însuți indiferent de circumstanțe, atunci chiar ești fericitul posesor al valorilor clamate. Dacă nu, mai ai de lucru.

SUNT BUNE TOATE VALORILE ACUMULATE?

Cum stabilești care valori sunt demne de a fi păstrate și care înlocuite?

DRAGOSTEA. Da! În lumina dragostei poți înțelege corect valoarea tuturor valorilor și le poți sorta fără dificultate. Doar știi proverbul „Ce ție nu-ți place, altuia nu face!”

Dacă așezi în fața inimii tale deschise regula de aur, sigur nu vei da greș și vei realiza, fără a fi planificat deloc, că ai parte de cele mai frumoase daruri ale vieții:

  • ești înconjurat de oameni valoroși
  • influența ta spre bine este nemărginită.

Ce altceva ți-ai putea dori mai mult?

Succes!

Articol realizat de Narcisa Ispas

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...