marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Familie Care sunt soluțiile pentru a nu resimți creșterea datoriilor la bănci?

Care sunt soluțiile pentru a nu resimți creșterea datoriilor la bănci?

Ianuarie a venit cu majorări pentru salariul minim, pentru alocații și pensii, însă, pe de altă parte, au crescut facturile la electricitate, la carburanți, dar a mai venit și cu majorarea punctului de dobândă la împrumuturile de lungă durată. Astfel, primim pe o parte, cedăm la fel de mult sau poate mai mult pe cealaltă parte.

Concret, un cetățean care a accesat un credit pe 30 de ani în valoare de 300.000 lei plătea în luna noiembrie a anului 2021 o rată lunară de 1.610 lei, calculată la un indice ROBOR la 3 luni de 2.6%. În condițiile în care indicele este acum de 3.05%, clientul va plăti cu 83 de lei mai mult.

Dacă indicele ROBOR va ajunge la 4% pentru aceeași rată lunară persoana respectivă va trebui să scoată din buzunar cu 276 de lei mai mult. Banca Națională a României a majorat de două ori dobânda-cheie pentru a contracara inflația galopantă, de la 1.25% la 1.75%. Specialiștii recomandă ca românii să nu se îndatoreze prea mult.

În emisiunea „La Zi” cu Flori Stoian, invitatul Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România, oferă sfaturi pentru trecerea cu brio peste aceste creșteri astfel încât comoditatea să nu iasă din casele românilor.

„Există produse de creditare cu rată fixă care pot fi accesate, care garantează o rată fixă pentru o perioadă de 3, 5 sau 7 ani. O altă soluție este economisirea și ar trebui mereu să ne gândim la acest lucru și să avem economii puse deoparte.

În cazul în care avem o criză cum este criza actuală, pierdem job-uri, este bine să avem această rezervă de bani pe care să o folosim.

Inflația mănâncă din economii așa că trebuie să fim atenți și cum economisim, în ce valute economisim. De exemplu, putem alege niște valute cu inflație mică. E greu de găsit așa ceva în perioada actuală.

Putem însă să ne ținem o parte din economii în aceste monede cu inflație mai mică ca să ne conservăm puterea de cumpărare”, a declarat Adrian Codirlașu.

Pentru a vedea și mai multe declarații, dă click aici:

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...