Care sunt problemele actuale din Republica Moldova? Care sunt jocurile și cine le face? Se vrea răsturnarea puterii pro Europa, totul pentru ca stânga Pro Putin să preia guvernarea? Care este adevărul de dincolo de Prut?

Cum vrea Rusia să destabilizeze Republica Moldova?

Planul pentru Republica Moldova redactat la Moscova este împărțit în 3 categorii distincte. Și anume sectoarele politice, militare și de apărare, sectorul umanitar și sectorul comercial și economic.

Fiecare capitol prevede obiective specifice pe care autorii documentului le-ar dori atinse pe termen scurt (până în 2022), mediu (până în 2025) și lung (până în 2030).

Pentru ultimul an țintă documentul afirmă că ar trebui deja să existe „gupuri de influență pro-ruse stabile în rândul elitelor politice și economice” din Republica Moldova.

Strategia rusă prevede nu doar ingerința în alegerile de la Chișinău prin susținerea unor actori ca oligarhul fugar Ilan Șor sau fostul președinte Igor Dodon, ci și manipularea societății civile și a opiniei publice din Republica Moldova prin „neutralizarea tentativelor de a limita activitățile mass-media rusă și pro-rusă în Moldova” și „crearea unei rețele de ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovene”.

Rusia și-ar dori ca acest sistem de ONG-uri să activeze în toate domeniile vieții publice și economice, documentul stabilind drept obiectiv pentru crearea sa anul 2025.

Care sunt problemele actuale din Republica Moldova?

În emisiuea ”Substanțial” cu realizatorul Adrian Călin, invitatul Ion Chicu, fostul prim ministru al Republicii Moldova și lider al opoziției, răspunde la această întrebare:

”În primul rând, bineînțeles, vorbim despre scăderea veniturilor populației. Nici până la criza respectivă moldovenii nu erau printre cei mai bogați. Acum după o inflație de 30%, produsele de primă necesitate au crescut cu peste 40%. Pensiile și salariile sunt derizorii. Clar că se pune întrebarea cum de au supraviețuit iarna aceasta? Oamenii se află în dificultatea achitării facturilor și de a supraviețui.”

Aici poți viziona întreaga emisiune: