vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Editoriale Familie Care sunt cele mai întâlnite patologii cardiace la bebeluși?

Care sunt cele mai întâlnite patologii cardiace la bebeluși?

Malformațiile inimii la nou-născuți pot fi descoperite încă din timpul sarcinii cu ajutorul ecografiilor fetale. Există, însă, foarte multe patologii care sunt vizibile abia după naștere sau în timpul copilăriei sau chiar la maturitate.

 

Malformațiile congenitale afectează cel puțin unul din 100 de copii nou-născuți. Invitat în platoul A7TV, medicul specialist în chirurgie cardiovasculară- Cristian Bulescu, ne-a  spus tot ce trebuie să știe un părinte despre aceste malformații.

 

Malformații congenitale cardiace – un stres pentru părinți!

 

“Există foarte multe tipuri de malformații congenitale cardiace.Unele se pot trata mai ușor, altele mai greu.

Pentru părinți, indiferent de forma de agravare, este foarte dificil, deoarece inima este organul cel mai important din corp.

Din acest motiv, nouă, medicilor, ne este foarte greu să le comunicăm acest aspect”, a spus medicul.

 

La ce simptome trebuie să fie atenți părinții?

 

Cu ajutorul acestor semne, părinților le-ar fi mult mai ușor să identifice o probabilă patologie cardiacă la copilul lor.

Primele semnale de alarmă, conform medicului specialist în chirurgie cardiovasculară sunt:

”În primul rând, medicul de familie trebuie să sesizeze dacă este vorba de o încetinire a curbei de creștere.

În cazul celor mai multe malformații, apar probleme de insuficiență cardiacă, moment în care inima nu poate să asigure debitul sangvin necesar pentru întregul corp.

Cât timp este alăptat, copilul obosește sugând la sân, ori la biberon, iar din ceea ce mănâncă, nu reușește sa absoarbă toți nutrienții, iar copilul nu ia în greutate cum trebuie. Colorarea extremităților este din nou un simptom al malformațiilor congenitale.

Colorarea membrelor, degetelor și a nasului sunt frecvent întâlnite în patologii cardiace, dar în general la sugari. Hemoragiile nazale, oboseala și suflul greu și durerile de cap sunt prezente în cadrul acestor afecțiuni.”

 

Care sunt cele mai frecvente defecte pe care le întâlnim la nivelul inimii?

 

Cele mai frecvente defecte sunt cele septare interventricular, care reprezintă o comunicare anormală între camerele mari ale inimii, care se operează până în vârsta de un an.

Un alt defect al inimii este stenoza pulmonară, unde se poate evita metoda chirurgicală, cortația de aortă și defectele septare atriale.

 

Medicul Cristian Bulescu confirmă:

”Malformațiile apar spontan, nu există o cauză identificabilă. Există doar anumite situații asociate cu un risc mai mare de malformație congenitală cardiacă.

Dacă mama, în timpul sarcinii, este expusă unor agenți infecțioși, de exemplu rubeola sau gripa, expunerea la unele substanțe medicamentoase despre care se știe că are un efect teratogen, poate influența sănătatea cardiacă a fătului.”

 

 

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...