vineri, aprilie 19, 2024
Acasă Emisiuni Alături de tine Care sunt cauzele și simptomele depresiei?

Care sunt cauzele și simptomele depresiei?

Depresia este o boală cu care foarte mulți oameni se confruntă, numai că unii o recunosc, alții nu. Care sunt cauzele depresiei? Dar simptomele? Depresia se instalează în viața noastră treptat, astfel încât să o identificăm și să încercăm să remediem? Află alături de dr. Ramona Herișanu, psihiatru.

 

Dr. Psihiatru Ramona Herișanu, a fost invitată în platoul A7TV, la emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, pentru a expune cauzele și remediile împotriva depresiei.

În prezent, 125 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această boală.

 

Ce este depresia?

 

„Depresia este numită de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind boala secolului. Așa și este, deoarece este a doua cauză de morbiditate, după bolile cardiovasculare.

O regăsim sub diverse forme, de la episoade medii până la episoade severe cu elemente psihotice.

Prevalența este mare, în România 5% din populație este afectată de depresie. Femeile sunt mult mai afectate decât bărbații.

Și asta nu pentru că sunt ei mai rezistenți, ci pentru faptul că adresabilitatea bărbaților la cabinete este mult mai mica decât a femeilor.

Eu consider depresia ca fiind un DAR, pentru că pacienții au timp pentru a se auto-cunoaște”, spune psihiatrul.

 

Cum putem să prevenim depresia?

 

Conform doamnei doctor, depresia poate fi prevenită ținând cont de factorii de risc ai acestei boli:

”Factorii de risc sunt următorii: dacă pacientul a avut antecedente depresive, sau dacă are rude de gradul I cu depresie. Un alt factor sunt pacientele de sex feminin, care sunt mult mai predispuse la depresie.

Celelalte boli trebuie luate și ele în calcul, cum ar fi bolile cardiovasculare, dar și bolile cardiovasculare pot duce la depresie.

Diabetul zaharat de tip II poate produce această boală. Un episod trist din viața noastră provoacă depresia, dacă nu știm să gestionăm sentimentele”

 

Cum tratăm depresia?

 

Simptomele depresiei sunt complexe și variază de la o persoană la alta. De la sentimente de tristețe, până la lipsa interesului pentru activități care în trecut îi provocau pacientului plăcere, toate sunt primele simptome ale depresiei.

 

“Dacă este luată din pripă, depresia se tratează doar cu ajutorul psihoterapiei. În cazul depresiei severe, se aplică tratament medicamentos.

Antidepresivele se iau în două etape: în prima etapă (tratamentul fazei acute), unde suntem foarte atenți la riscul suicidal, iar a doua etapă- faza de susținere, unde pacientului i se aplică pastile pentru 6-9 luni, dar indicat ar fi să îi fie furnizat un tratament pentru o perioadă de un an de zile”, adaugă dr. Ramona Herișanu.

 

Chiar dacă depresia este vindecată cu ajutorul psihiatrului, ea poate să revină în orice moment. Ceea ce a provocat-o trebuie să dispară din viața pacientului.

Indicat este ca pacientul să facă mult sport, să citească și nu în ultimul rând, să nu uite de micile plăceri ale vieții, pentru că o bună dispoziție înseamnă un psihic sănătos.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...

Cum să decorezi estetic și practic camera copilului

Când mobilezi și decorezi camera copilului, este important să iei în considerare atât aspectele estetice, cât și cele practice, care să creeze un mediu...