Care sunt alimentele care nu se strică?

Care sunt alimentele care nu se strică? Dacă nu vrei să mergi des la cumpărături, e nevoie să-ți faci provizii. Este bine ca în coșul tău de cumpărături să se regăsească alimente variate, printre care legume, fructe, pește, cereale integrale, pentru o alimentație cât mai corectă, dar baza proviziilor trebuie să fie una neperisabilă, conform doc.ro.

Despre ce alimente este vorba?

1. Fasole conservată sau deshidratată

Fasolea, deshidratată sau conservată, este o opțiune foarte bună, deoarece este bogată în nutrienți și are un termen de valabilitate generos. Fasolea conservată poate fi depozitată, cu succes, între 2 și 5 ani, iar fasolea uscată poate fi ținută până la 30 ani, dacă este ambalată bine și depozitată în condiții optime.

2. Untul de arahide

Untul de arahide este o sursă gustoasă de proteine și oligoelemente, iar dacă este depozitat într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumina directă a soarelui, îl poți păstra chiar și până la 9 luni de la cumpărare. Atenție, în schimb, la untul de arahide fără conservanți – acesta nu poate fi ținut mai mult de 3 luni. Untul de arahide este bogat în grăsimi sănătoase, proteină vegetală, vitamine, minerale și antioxidanți, care luptă împotriva stresului oxidativ și îți dau o stare de bine.

3. Fructe și legume deshidratate

Deși fructele și legumele în stare proaspătă nu rezistă mult timp, varianta deshidratată a acestora este mult mai longevivă decât ți-ai putea închipui. Așadar, atât timp cât sunt depozitate corespunzător, fructele și legumele deshidratate pot fi bune de consumat timp de jumătate de an sau chiar un an. În plus, varietatea este de partea ta –  poți opta pentru numeroase alternative de fructe și legume uscate, precum: fructe de pădure, mere, roșii, morcovi, banane, țelină etc.

4. Pește conservat

Deși peștele proaspăt este varianta optimă, alternativa conservată este foarte bună și la fel de bogată în nutrienți. O conservă de pește poate fi bună de consumat între 1 și 3 ani (e important să verifici data trecută pe conservă), dacă este depozitată corespunzător. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași Omega 3, vitamine și minerale, deci e recomandat să nu lipsească din alimentație.

5. Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în nutrienți, și acestea fiind tot alimente neperisabile și foarte bune la gust, ceea ce le face o opțiune inteligentă de provizie. Se recomandă a fi consumate pe post de gustare între mese, împreună cu un fruct, dar pot fi integrate și în diverse feluri de mâncare.

6. Cereale 

Cerealele integrale, precum grâul, orzul și hrișca, sunt alimente neperisabile și sănătoase, pe care le poți ține în cămară și un an. Orezul brun este bun de consumat aproximativ 3 luni de la cumpărare. Acestea pot fi integrate în multe feluri de mâncare, precum supe, salate, caserole și copturi, așadar sunt o alegere foarte inspirată.

Pastele uscate pot fi păstrate în cămară până la doi ani, atâta vreme cât sunt depozitate într-un recipient bine sigilat. Odată gătite, totuși, vor rămâne bune doar trei până la patru zile la frigider.

7. Conservele de fructe

Conservele de fructe au un termen de valabilitate mare și vin cu numeroase beneficii, printre care se numără: potențialul de hidratare, aportul de vitamine și gustul delicios.  În plus, conservele de fructe pot rezista, în medie, 12-18 luni, dacă sunt depozitate corespunzător. Cele mai rezistente sunt fructele mai acide, precum strugurii, merele, piersicile și ananasul. Ai grijă să alegi conserve de fructe fără zahăr adăugat sau sirop, pentru a evita consumul de zahăr în exces.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA): „Conservele cu conținut ridicat de acid (de exemplu, roșiile și fructele) își vor păstra cea mai bună calitate timp de 12 până la 18 luni, în timp ce conservele cu conținut scăzut de acid (de exemplu, carnea și legumele) se vor păstra timp de doi până la cinci ani”.

8. Batoane proteice

Batoanele proteice sunt ușor de depozitat, foarte rezistente și pot servi ca o gustare sau mic dejun oricând, oriunde. Un baton proteic are un termen de valabilitate de cel puțin un an, iar conținutul de proteină este unul semnificativ. De asemenea, există numeroase opțiuni fără zahăr și gluten pe piață.

9. Supă conservată/la plic

Pe lista de alimente neperisabile intră și supele conservate. Așadar, o supă conservată poate avea termen de valabilitate de până la 5 ani, iar supele la plic, în medie, până la 1 an. Totuși, atenție ce conține supa respectivă, evită-le pe cele cu mulți aditivi nocivi.

10. Lapte UHT

Laptele UHT este deosebit de util. Deoarece are un termen de valabilitate mult mai crescut față de al laptelui proaspăt. Fără a avea o diferență de gust sau de textură. În plus, laptele UHT are același aport de vitamine și minerale ca laptele proaspăt. El poate fi consumat la micul dejun, cu cereale, sau poate fi folosit la gătit.

Articolul precedentInteligența, încotro?
Articolul următorDezvoltarea limbajului

ULTIMELE ARTICOLE

Descoperă poveștile care ...

Emisiunea „Spune-mi CUM!”...

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...