marți, septembrie 26, 2023
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Care este diferența dintre Biblia ortodoxă și cea protestantă?

Care este diferența dintre Biblia ortodoxă și cea protestantă?

Care este diferența dintre Biblia ortodoxă și cea protestantă? Dumnezeu este Autorul Bibliei, dar el a folosit aproximativ 40 de bărbați la scrierea ei. Unii dintre acești bărbați au fost Moise, regele David, Matei, Marcu, Luca și Ioan. Dumnezeu a pus gândurile sale în mintea scriitorilor pentru ca ei să consemneze mesajul său. (2 Timotei 3:16).

Ce aflăm din Biblie?

La început, Biblia prezintă pe scurt crearea cerurilor și a pământului de către Dumnezeul Atotputernic. În paginile Bibliei, el ne dezvăluie numele său, Iehova, și îi invită pe oameni să-l cunoască. (Psalmul 83:18)

Biblia arată că Dumnezeu a fost denigrat și explică cum își va restabili el reputația.

Biblia dezvăluie care este scopul lui Dumnezeu cu privire la oameni și la pământ. Ea arată cum va elimina Dumnezeu cauzele suferinței umane.

Biblia oferă sfaturi practice pentru viața de zi cu zi.

Impactul Bibliei

Scriptura este cartea cu cel mai mare impact asupra societății moderne. Într-un mod special, Noul Testament este singura sursă istorică despre viața lui Isus Hristos. De asemenea, se consideră că Biblia a influențat cel mai mult istoria lumii în ultimele 2 000 de ani. Ea este cea mai remarcabilă carte scrisă vreodată, deoarece inspiră și dăinuie: a supraviețuit de când a început să fie scrisă, cu aproximativ 3 500 de ani în urmă, și nu a putut fi învinsă de nimic – nici de biserică, nici de state, care uneori au interzis traducerea și răspândirea ei. Nu a fost învinsă nici de regimurile comuniste sau ateiste și nici de funda­mentalismul islamic.

În schimb, Biblia a continuat să influențeze literatura, limba, muzica, arta, reforma socială și cultura. Este tradusă în mai mult de 2 400 de limbi și dialecte și lucrarea de traducere încă nu s-a sfârșit. În fiecare an se vând milioane de exemplare, iar Cartea Recordurilor confirmă că au fost vândute peste 5 mili­arde de copii. Astăzi însă, Biblia circulă nu doar în format tipărit. În 2017, unul din cinci exemplare distribuite global a fost o versiune electronică instalată de pe internet.

Care este diferența dintre Biblia ortodoxă și cea protestantă?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare:

”Protestanții nu au Biblie. Și nici ortodocșii nu au Biblie. Deoarece canonul biblic a fost definitivat cu mult înainte de apariția în sine a bisericii ortodoxe. Care ea susține că era de la începuturi până în zilele noastre. Însă această diferență dintre ortodox și catolic a apărut în 1054 cu ocazia Marei Schisme. Și nu există nici Biblie protestantă. Pentru că nici protestanții nu erau atunci. Ci erau creștinii care încercau să vadă care sunt cărțile Bibliei inspirate de Duhul Sfânt și cele care erau scrise de oameni cu dorința de a se da inspirați de Duhul Sfânt.”

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...