În platoul emisiunii ”Știrea cea bună”, prezentată de Cornel Dărvășan, doamna Profesor Universitar Dr. Verginia Vedinaș, unul dintre cei mai buni profesori de drept din România, vorbește despre aspectele negative cu care se confruntă mulți oameni care lucrează în acest domeniu.
Printre oamenii care au avut probleme la locul de muncă, se numără și o judecătoare stagiară creștină, din Suceava, care a fost „ eliberată” din funcție din cauza faptului că nu a putut să se prezinte la un examen care a avut loc într-o zi de Sâmbătă.
Examenul se mai numește și ”capacitate”, adică depășirea stagiului pentru a fi oficial judecător, care poate influența cariera unei persoane.
În cazul doamnei, cariera a luat o întorsătură neașteptată și neplăcută din cauza confesiunii care se ține în fiecare Sâmbătă la biserică și de la care nu poate lipsi, având ghinionul să se intersecteze cu susținerea probelor specifice profesiei.
În afară de acest incident, s-a descoperit și un alt caz din 2020 în care altă judecătoare creștină a avut aceeași problemă și a depus cerere la Curtea Supremă de Justiție în care dorea aprobarea desfășurării acestui examen numai în zilele de Duminică și Luni, nu numai pentru ea, dar și pentru ceilalți din generația dânsei.
”NU TREBUIE CA JUDECĂTOAREA SĂ FIE ELIBERATĂ DIN FUNCȚIE”
Verginia Vedinaș face referire la importanța obiceiurilor religioase creștine care, în ziua de azi, în societatea modernă, reprezintă ceva nesemnificativ pentru ceilalți care sunt ortodocși și care nu pot înțelege ce înseamnă cu adevărat creștinismul.
Doamna profesor de drept își exprimă ferm dezacordul față de această situație impardonabilă și consideră că este greșit ca un om să fie privat/ îngrădit de anumite drepturi fundamentale, precum cel la libera exprimare și apărare.
În continuare există anumite reguli naționale și internaționale vechi care ilustrează statutul unui cetățean în sistemul juridic și care în prezent ar trebui să fie interzisă aplicarea acestora deoarece se va ajunge la degradarea, implicit, involuția sistemului.
Unui judecător trebuie să îi fie respectat dreptul la libertățile oferite de religia creștină.
Așadar, trebuie ținut cont de faptul că este în joc destinul unui om și statutul de judecător care se dobândește foarte greu, prin multă muncă.
”TREBUIE RESPECTATĂ RELIGIA FIECĂRUIA”
Libertatea de conștiință este necesară în aceste situații, dar nu trebuie să se abuzeze de ea sau să se exagereze în vreun fel, ci doar să fie luate în calcul credințele religioase care trebuie respectate de toată lumea. Într-un stat de drept, drepturile și libertățile fundamentale sunt o veritabilă religie.
În regulamentul oficial, este scris că un judecător care își încheie stagiul și care se află în perioada examinării, îi este permis încă o sesiune, are o a doua oportunitate de a da examenul dacă nu a putut să îl promoveze din prima numai pe baza unor motive întemeiate.
Acest lucru nu a fost valabil în cazul doamnei din Suceava pentru că a fost vorba și de interpretarea greșită a faptelor.
În general, oamenii corecți, cu coloană vertebrală au cel mai mult de suferit și nu sunt tratați corespunzător.
Aici, se poate spune că puterea, controlul sunt la ordinea zilei, dar demnitatea umană nu.
”CÂND JUSTIȚIA NU MAI ESTE INDEPENDENTĂ, STATUL NU MAI ESTE DE DREPT”
Un fenomen îngrijorător care este ca o modă și foarte promovat în România este cel în care nu se accentuează performanțele unei persoane, ci doar aparențele.
Valorile adevărate, precum integritatea și corectitudinea nu mai fac parte de mult timp din procesul de selecție / recrutare pentru o anumită profesie , într-un anumit domeniu.
Mai mult decât atât, religia și naționalitatea nu ar trebui să fie un impediment în justiție pentru a face lucruri corecte.
Societatea ar trebui să încurajeze oamenii să fie integri, să nu renunțe la credințele religioase în detrimentul unei meserii și să îi ajute mai mult pe toți cei neîndreptățiți.
Este greu ca cineva să aibă o imagine de ansamblu când este un factor de decizie, tocmai de aceea este recomandat ca fiecare să fie vigilent pentru a putea fi respectată corect Constituția României, iar legea ar trebui să fie egală pentru toate religiile.
[…] https://www.a7tv.ro/care-a-fost-motivul-pentru-care-o-judecatoare-crestina-a-fost-data-afara-din-mag… […]