luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Când știm că organismul ne cere sare?

Când știm că organismul ne cere sare?

Când știm că organismul ne cere sare? Sarea, cunoscută și sub denumirea de clorură de sodiu (NaCl), este o substanță minerală care se găsește în mod natural și este utilizată pe scară largă în alimentație și în alte domenii, ne spune doc.ro.

Ce rol are sarea în organism?

Menținerea echilibrului hidric

Sarea joacă un rol esențial în menținerea echilibrului hidric al corpului. Sodiul, care este principalul mineral din sare, ajută la reținerea apei în celule și în spațiile dintre ele, ceea ce contribuie la menținerea hidratării corespunzătoare.

Transmiterea semnalelor nervoase

Sodiul și potasiul sunt implicate în transmiterea semnalelor nervoase din creier către diferite părți ale corpului. Această transmitere este esențială pentru coordonarea mișcărilor și pentru funcționarea adecvată a sistemului nervos.

Contracția musculară

Sodiul și potasiul au un rol important în contractarea și relaxarea mușchilor, ceea ce permite mișcarea corpului și controlul funcțiilor musculare esențiale, inclusiv a inimii.

Absorbția nutrienților

Sodiul ajută la absorbția unor nutrienți esențiali, cum ar fi glucoza și aminoacizii, în celule.

Excesul de sare, însă, este extrem de nesănătos, iar riscul de a întrece măsura cu cantitatea de sare consumată este destul de mare, întrucât aceasta se regăsește în cantități mari nu doar în supele la plic, chipsuri, brânzeturi sărate, dressinguri de salate din comerț, alimente de la fast-food sau de la patiserie, ci și, în cantități mai mici, în cerealele din comerț, în pâine, în pește sau în alt tip de carne crudă.

Cine să fie atent la aportul de sare?

În general, cam oricine poate beneficia de reducerea aportului de sare, pentru că majoritatea oamenilor consumă mult mai multă decât ar avea nevoie, însă pentru anumite categorii de bolnavi este extrem de important să nu exagereze cu sarea:

  • E de dorit ca persoanele cu hipertensiune arterială sau cu predispoziție genetică pentru aceasta să limiteze aportul de sare pentru a menține tensiunea arterială în limitele normale.
  • Persoanele cu boli renale trebuie să fie atente la aportul de sare pentru a proteja sănătatea acestor organe.
  • Pacienții care au deja afecțiuni cardiovasculare ar trebui să limiteze aportul de sare pentru a reduce riscul de complicații.
  • Un aport excesiv de sare poate afecta metabolismul. Inclusiv nivelul de glucoză din sânge și sensibilitatea la insulină. De aceea e bine ca diabeticii să fie și ei atenți la cantitatea de sare consumată.
  • Și vârstnicii trebuie să fie atenți la excesul de sare. Deoarece, pe măsură ce îmbătrânesc, rinichii pot avea o capacitate mai redusă de a elimina excesul de sodiu din organism, ceea ce poate crește riscul retenției de apă și al hipertensiunii arteriale.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...