Când știm că o căsnicie se află în pericol? O căsnicie este un parteneriat care se poate consolida de-a lungul timpului. Ori poate ajunge să nu mai funcționeze. Având în vedere că este alcătuită din două persoane, fiecare cu individualitatea ei, oricare dintre aceste persoane sau ambele pot evolua diferit. Chiar dacă în primii ani de căsnicie totul mergea minunat, în următorii lucrurile pot începe să scârțâie.
Problemele nu apar peste noapte într-un cuplu. Semnalele de alarmă ar trebui să ne dea de gândit în loc să le ignorăm, atrag atenţia psihologii. Adesea, bărbaţii au tendinţa de a minimaliza reacţiile nevestelor. Ei nu realizează că anumite lucruri spuse într-o căsnicie echivalează cu un strigăt de ajutor. Ei ar trebui să le acorde importanţa cuvenită.
Când știm că o căsnicie se află în pericol?
Nu mai sunteți o echipă
În mod normal, mariajul creează o relație solidă, puternică, în care fiecare se bazează pe celălalt. Tindeți să deveniți aceeași persoană, să fiți inseparabili, chiar dacă, bineînțeles, fiecare își păstrează anumite gânduri și activități pentru sine, cum este firesc. Dacă, însă, de la o vreme, începeți să mergeți pe căi complet separate, să vă faceți mai multe planuri independent de partener decât cu el, se arată deja un prim semn de întrebare.
Banii devin o problemă
Dacă obișnuiați să aveți un buget comun, dar de la o vreme fiecare a devenit interesat de propriile câștiguri și cheltuieli, ai în față un alt motiv de necazuri în căsnicie. Banii nu ar trebui să fie o problemă într-o relație solidă, de lungă durată. Dar cel mai probabil vor deveni o problemă în cazul unui divorț.
Vă certați tot mai des
Fiecare cuplu își știe micile certuri, însă „la finalul zilei”, cum se spune, acestea sunt ca și uitate. Totuși, dacă certurile devin tot mai dese și nu mai aveți plăcerea de a povesti unul cu altul și a discuta normal și orice discuție naște un nou conflict, lucrurile merg, din nou, înspre o posibilă despărțire.
Își fac loc abuzurile
Dacă unul dintre soți îl abuzează pe celălalt, fizic sau verbal sau și, și, lucrurile sunt deja fără cale de întoarcere. Abuzul este semnul cel mai clar că abuzatorul și-a pierdut total respectul față de partener.
Este divorțul mereu o soluție?
Cei care se confruntă cu probleme în căsnicie trebuie să caute resurse pentru a-și reface relaţia. Poate fi vorba de un terapeut. Sau de cupluri care și-au salvat mariajul și organizează în prezent ateliere și seminare. Chiar și de un mentor religios, pentru cei care frecventează biserica, subliniază profesorul Brent Barlow. Niciodată nu ar trebui subestimate efectele ajutorului din exterior, explică Barlow, amintind că 85% dintre cuplurile care participă la astfel de seminare își cresc cu 85% șansa de a rămâne împreună. Cele care participă săptămânal la slujbele religioase au cu 30% mai puţină probabilitate de divorţ.