8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Când și cum se aprobă bugetul

Când și cum se aprobă bugetul

În mediul online și la televizor suntem bombardați cu tot felul de anunțuri, declarații, afirmații mai mult sau mai puțin adevărate. În ultimul timp, subiectul bugetului României a generat multe discuții contradictorii iar articolul acesta îți va spune tot ceea ce trebuie să știi pentru a înțelege exact cum funcționează lucrurile.
Teoretic, sistemul bugetar ar trebui să fie unul deschis și transparent, astfel încât toată lumea să fie informată cu privire la fiecare procedură, ce presupune și când trebuie adoptată. Totodată trebuie să ținem cont de faptul că bugetul nu se ocupă doar de plata pensiilor și a salariilor, ci trebuie respectat un principiu al echilibrului. Bineînțeles că cei care beneficiază de bani de la stat trebuie să ii primească la timp și într-o sumă care să le satisfacă nevoile, dar în același timp, bugetul de stat trebuie să acopere și datoria publică și deficitul bugetar.
Pentru a înțelege mai bine cum și când se aproba bugetul trebuie să fim atenți la etapele pe care acesta trebuie să le parcurgă. Practic procedura bugetară. Aceasta cuprinde: elaborarea bugetelor, aprobarea, executarea, încheierea și controlul lor.

A. ELABORAREA

1. Până pe data de 1 iunie, Comisia Națională de Statistică și Prognoză trebuie să facă o previziune cu privire la bugetul pe anul următor.
2. Până pe 31 iulie, Ministerul Finanțelor publice este obligat să dea Guvernului strategia bugetară pe următorii 3 ani.
3. 15 august este data în care Guvernul trebuie sa transmită Parlamentului strategia bugetară și proiectul legii de buget pentru a se stabili anumite limite, reguli.
4. Până pe 30 septembrie Ministerul Finanțelor Publice are de scris proiectele bugetare pe care le depune la Guvern.
5. 1 noiembrie este o zi importantă atât pentru Ministerul Finanțelor publice cât și pentru Comisia Națională de Prognoză și Statistică. Comisia are de redactat ultima prognoză – cea de toamnă în care trebuie să spună practic care sunt așteptările de la buget dacă totul merge conform planului, iar Ministerul trebuie să definitiveze proiectele de buget.
6. Pe 15 noiembrie se transmit toate propunerile documentate corespunzător, Parlamentului pentru aprobare.

B. APROBAREA

Parlamentul discută și aduce modificări, apoi adopta legile elaborate de Guvern. În cazul în care bugetul, depus în termen legal, nu a fost adoptate de Parlament până cel târziu la data de 15 decembrie, Guvernul va solicita Parlamentului aplicarea procedurii de urgență.

C. EXECUTAREA

Acest pas este împărțit în mai multe etape:
a. Repartizarea pe trimestre a veniturilor și cheltuielilor
b. Realizarea veniturilor
c. Efectuarea cheltuielilor

D. CONTROLUL – este continuu și are loc pe toată parcursul executării bugetare

E. ÎNCHIDEREA EXECUȚIEI BUGETARE
Ministerul Finanțelor Publice elaborează Contul General Anual de execuție, Guvernul și-l însușește și îl trimite mai departe către Parlament pentru adoptare, până la 1 iulie a anului următor anului de execuție.
Pentru a putea fi conectați la realitate, trebuie să fim foarte bine informați, din toate punctele de vedere și să argumentăm, cu principii solide părerea pe care o avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...