miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu?

Când poate fi apatia un aliat și când nu? Ce este apatia și cum poate ea să ne ajute sau să ne distrugă sistemul imunitar? Este ok să fim apatici? Poate apatia să ne ajute în raționalizarea emoțiilor apărute de-a lungul timpului? Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine acest fenomen și să îl putem folosi în avantajul nostru.

Ce este apatia?

Apatia este considerată o stare de spirit negativă, care trebuie evitată sau depășită în cazul în care se instalează. În uzul popular, apatia este definită ca o absență a pasiunii, a emoției sau a entuziasmului. Ori o lipsă de interes pentru lucrurile pe care alte persoane le găsesc interesante. Persoanele apatice tind să fie mai obosite și să petreacă mai mult timp în singurătate, să aibă dificultăți în a-și exprima emoțiile și în a face planuri sau a rezolva probleme.

Apatia nu înseamnă depresie

Deși par să semene, apatia nu înseamnă același lucru cu depresia, care se caracterizează prin tristețe, stare de spirit scăzută și neputință, de multe ori asociate cu simptome cum ar fi tulburări de somn și de apetit, iar în unele cazuri, gânduri suicidare. Apatia, dimpotrivă, se distinge de obicei prin indiferență emoțională. Este adevărat, nu e posibil să fim pasionați chiar de orice lucru sau să ne pese de absolut tot ce se întâmplă în jur, dar la persoanele apatice această indiferență este excesivă.

Ce beneficii poate aduce și o atitudine apatică?

Cercetările sugerează, așadar, că apatia nu este inevitabil contraproductivă atunci când este specifică unei sarcini sau unui anumit scop. Ar putea apatia să fie benefică în anumite circumstanțe? Condițiile în care apatia față de anumite ținte poate fi de ajutor mai degrabă decât dăunătoare rămân în mare parte neexplorate.

Pe de o parte, o persoană afectată de evenimente nefericite din propria viață poate ajunge să nu mai manifeste compasiune pe măsură ce resursele sale emoționale sunt epuizate și astfel poate să ajungă desensibilizată la evenimente din ce în ce mai neplăcute.

Pe de altă parte, indiferența față de lucrurile care ne distrag atenția de la ceea ce contează cu adevărat ne poate ajuta la păstrarea capacității de a empatiza cu suferința celorlalți și de a ne redirecționa energiile spre a acorda sprijin celorlalți. Este esențial, așadar, să facem diferența între apatia sănătoasă și cea nesănătoasă.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...