marți, septembrie 26, 2023

Când AI-ul predică

Când AI-ul predică. Sute de protestanți germani au participat la o slujbă religioasă în Bavaria care a fost ținută aproape în întregime de inteligența artificială. Un avatar generat de către ChatGPT a condus peste 300 de persoane timp de 40 de minute prin rugăciune, muzică, predici și binecuvântări.

„Dragi prieteni, este o onoare pentru mine să mă aflu aici și să fiu prima inteligență artificială care predică la convenția protestanților din acest an din Germania”, a spus avatarul cu o față inexpresivă și o voce monotonă.

Ce ne poate oferi inteligența artificială în materie de spiritualitate?

Ce ne poate oferi inteligența artificială în materie de spiritualitate? De ce a ales Dumnezeu să implice oamenii în evanghelizare? Nu era mai simplu ca îngerii să facă asta cu rezultate mai bune? Cât strică imperfecțiunea umană planul de mântuire? Ce se întâmplă când predică inteligența artificială? Care este modalitatea eficientă de a prezenta cuvântul lui Dumnezeu?

Dumnezeu și istoria

Pe parcursul istoriei, Dumnezeu Și-a manifestat plenar interesul pentru mântuirea oamenilor. Creștinismul nu doar acceptă faptul că ființa umană a fost creată de Dumnezeu, ci-I subliniază dragostea care caută permanent metode de Se face cunoscut fiecărui suflet în parte. Dumnezeu ne-a creat pentru viață, viață veșnică. Dar accesarea ei depinde de alegerea fiecăruia. Iar această alegere trebuie făcută în cunoștință de cauză. Altfel, Dumnezeu nu ar fi corect! Așadar, El S-a prezentat și se prezintă umanității în fel și chip astfel încât orice om să priceapă variantele pe care le are în ceea ce privește veșnicia.

Cum Se prezintă Dumnezeu pe Sine?

Cum Se prezintă Dumnezeu pe Sine? Calea cea mai dramatică a fost întruparea Fiului Său. Viața pământească a Domnului Isus este dovada cea mai mare și de necontestat a interesului divin pentru salvarea omului. O altă cale de descoperire de Sine a lui Dumnezeu este natura – spațiul în care omul îi poate percepe măreția, dragostea, dreptatea, înțelepciunea… O astfel de lume care funcționează atât de bine chiar după 6000 de ani de păcat, nu se poate să fi apărut fără implicarea unei inteligențe superioare.

Scriptura, scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu, este o altă variantă puternică de descoperire de Sine. Cel care citește sub călăuzirea Duhului Sfânt cuvintele sacre, nu parte rămâne același om… Deși își vede fără dubiu păcătoșenia, descoperă în același timp sfințenia atribuită de Fiul lui Dumnezeu, prin care îi este deschisă calea către viața veșnică.

Dumnezeu dorește să fie cunoscut de oameni

Dar poate că cel mai mult, Dumnezeu dorește să Se prezinte pe Sine oamenilor prin cei care deja Îl cunosc și duc vestea bună mai departe semenilor lor. Nu neapărat prin cuvinte. Viața creștinului vorbește prea tare pentru a-i fi auzite cuvintele. Așadar, principalul mod prin care creștinul transmite evanghelia este mărturia personală.

Mediul online și offline

Într-o lume în care mai mult se trăiește în mediul online decât în cel offline, iată că descoperirea lui Dumnezeu se adaptează! Pandemia a deschis mintea creștinilor în ceea ce privește hrănirea spirituală atât de mult încât o treime din ei nu au mai revenit la biserică post pandemie, preferând să se hrănească spiritual online. Este bine? Este suficient

„Pastorul este în adunare, îi cunoaște pe enoriași, le împărtășește sentimentele, se bucură cu ei, suferă cu ei… Inteligența artificială nu poate face acest lucru. Ea nu cunoaște adunarea.”

Aceasta este concluzia supervizorului predicii susținute de AI. Suntem pe cale să ne artificializăm chiar și spiritualitatea. Ce va mai rămâne din umanitatea noastră? Fie ca relațiile de frățietate între urmașii lui Hristos să fie calde și inspiratoare. Nu informația ne lipsește, ci dragostea…

Când AI-ul predică

Despre hrănirea spirituală și despre cea mai eficientă metodă de evanghelizare am discutat cu Cornel Boingeanu, Valeriu Petrescu și Emil Meștereagă. Dezbaterea poate fi aici:

Articolul precedentTaxele cresc de la 1 septembrie
Articolul următorCe este andropauza?

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...