8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni Alături de tine Cancerul de col uterin - Când și cum se face testarea?

Cancerul de col uterin – Când și cum se face testarea?

Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer.

 

Când și cum se face testarea Babeș-Papanicolau?

 

Doamna Dr. Alina Moldovan, medic primar chirurgie generală și oncologică, a răspuns întrebărilor noastre, iar viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, care a demarat un program național de depistare precoce a cancerului de col uterin, gratuit, a oferit mai multe detalii despre acesta.

 

De ce este important să depistăm din timp cancerul de col uterin?

 

Fiind una dintre cele mai frecvente boli, cu o rată mare de mortalitate, cancerul de col uterin trebuie depistat și tratat din timp.

Pentru a crește șansele de vindecare, Dr. Alina Moldovan, medic primar chirurgie generală și oncologică, a fost invitată în platoul a7TV, la emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, pentru a ne spune cum putem afla, din timp, de boală.

 

“Este foarte important în depistarea leziunilor precursoare pentru a preîntâmpina apariția cancerului de col uterin. Formele asimptomatice  pot fi  depistate în stadiul 0 sau 1, stadii curabile, care pot să prevină formele invazive”, spune medicul.

 

Este mai ușor să previi decât să tratezi!

“România este pe primul loc în Europa ca incidență a cancerului de col uterin. Ceea ce încercăm prin programul implementat de Ministerul Sănătății  este descoperirea formelor incipiente.

Creștem speranța de viață a femeilor.

Cea mai importantă parte este implementarea educației sanitare în rândul femeilor!”, afirmă Dr. Alina Moldovan.

 

Viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, care a demarat un program național de depistare precoce a cancerului de col uterin, gratuit continuă:

”Testarea Babeș-Papanicolau este o testare rapidă, nu este dureroasă și este esențială pentru viață.

Am întâlnit doamne care nu au auzit vreodată de acest test, lucru care m-a făcut să conștientizez că educația sanitară îi lipsește poporului românesc cu desăvârșire”

 

Implicarea medicilor de familie într-o conștientizare a riscului la care ne supunem dacă suntem indiferenți este aproape nulă.

Nu toate pacientele cunosc necesitatea examinării prin testarea Babeș-Papanicolau cel puțin o dată în viață.

Cu ajutorul programului, testarea se face o dată la 5 ani, dar acest lucru nu implică neefectuarea unui test printr-un bilet de trimitere de la medicul de familie.

Prin acest program, pacienții pot învăța despre riscuri, simptome, dar și prevenții ale cancerului de col uterin.

 

DE CE CĂUTĂM VINOVAȚI? | CANCERUL DE COL UTERIN, TESTARE GRATUITĂ! | ALĂTURI DE TINE – YouTubeULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]