Cancerul de col uterin, numit și cancer cervical, este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezinta aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer.
Când și cum se face testarea Babeș-Papanicolau?
Doamna Dr. Alina Moldovan, medic primar chirurgie generală și oncologică, a răspuns întrebărilor noastre, iar viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, care a demarat un program național de depistare precoce a cancerului de col uterin, gratuit, a oferit mai multe detalii despre acesta.
De ce este important să depistăm din timp cancerul de col uterin?
Fiind una dintre cele mai frecvente boli, cu o rată mare de mortalitate, cancerul de col uterin trebuie depistat și tratat din timp.
Pentru a crește șansele de vindecare, Dr. Alina Moldovan, medic primar chirurgie generală și oncologică, a fost invitată în platoul a7TV, la emisiunea “Alături de tine”, prezentată de Alina Ilioi-Mureșan, pentru a ne spune cum putem afla, din timp, de boală.
“Este foarte important în depistarea leziunilor precursoare pentru a preîntâmpina apariția cancerului de col uterin. Formele asimptomatice pot fi depistate în stadiul 0 sau 1, stadii curabile, care pot să prevină formele invazive”, spune medicul.
Este mai ușor să previi decât să tratezi!
“România este pe primul loc în Europa ca incidență a cancerului de col uterin. Ceea ce încercăm prin programul implementat de Ministerul Sănătății este descoperirea formelor incipiente.
Creștem speranța de viață a femeilor.
Cea mai importantă parte este implementarea educației sanitare în rândul femeilor!”, afirmă Dr. Alina Moldovan.
Viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, care a demarat un program național de depistare precoce a cancerului de col uterin, gratuit continuă:
”Testarea Babeș-Papanicolau este o testare rapidă, nu este dureroasă și este esențială pentru viață.
Am întâlnit doamne care nu au auzit vreodată de acest test, lucru care m-a făcut să conștientizez că educația sanitară îi lipsește poporului românesc cu desăvârșire”
Implicarea medicilor de familie într-o conștientizare a riscului la care ne supunem dacă suntem indiferenți este aproape nulă.
Nu toate pacientele cunosc necesitatea examinării prin testarea Babeș-Papanicolau cel puțin o dată în viață.
Cu ajutorul programului, testarea se face o dată la 5 ani, dar acest lucru nu implică neefectuarea unui test printr-un bilet de trimitere de la medicul de familie.
Prin acest program, pacienții pot învăța despre riscuri, simptome, dar și prevenții ale cancerului de col uterin.
DE CE CĂUTĂM VINOVAȚI? | CANCERUL DE COL UTERIN, TESTARE GRATUITĂ! | ALĂTURI DE TINE – YouTube