
În istoria Bucureștiului au existat mai multe epidemii de ciumă, iar din secolul al XV-lea ele apar și în însemnări.
Astfel, în timpul lui Gheorghe Duca apare ciuma din 1676, când domnitorul se retrage la moșia comisului Vlad Cocorescu, caimacamii părăsesc și ei Capitala până în primăvara anului 1677 când ciuma încetează. A fost creată breasla cioclilor, un corp de oameni bine plătiți care proveneau din rândurile foștilor ciumați despre care se spune că sunt imuni, breslă care strîângea morții, îi îngropa și curăța orașul.
- îngrijirea ciumaților,
- ridicarea și transportarea la spital,
- izolarea,
- dezinfectarea caselor,
- cercetarea mahalalelor pentru a găsi bolnavi.


Ce este ciuma?
Ciuma este o boală infecțioasă gravă, cunoscută la nivel global și sub denumirea de „moartea neagră”. Denumirea de „moartea neagră” provine din mortalitatea foarte ridicată a acestei boli, care variază între 30-60%. Primele informații despre ciumă au apărut în secolul 14, când se estimează că a ucis aproximativ 50 milioane de oameni, conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Ciuma sau pesta este larg răspândită în multe țări din Africa, Asia, America și fostele țări Sovietice. Distribuția geografică a ciumei este strâns legată de cea a rozătoarelor infectate care se găsesc pe toate continentele (exceptând Australia) în zonele tropicale, subtropicale și în cele temperate mai calde. Epidemii de ciumă s-au înregistrat în mod continuu din 1990, dar cele mai afectate țări sunt Madagascar, Republica Democratică Congo și Peru.Cum se transmite ciuma?
Boala este cauzată de o bacterie numită Yersinia Pestis, care poate fi găsită în animale mici și puricii din blana acestora. Printre principalele metode de transmitere a acestei boli se numără ciupiturile de la puricii infectați, dar poate fi transmisă și prin contact direct sau chiar prin inhalarea unor material infectate.Care sunt simptomele ciumei la om?
Persoanele infectate cu bacteria care provoacă ciuma dezvoltă simptome asemănătoare cu cele ale gripei, după o perioadă de incubație de 3-7 zile: apariția bruscă a febrei, frisoane, durere de cap și a corpului, slăbiciune, greață și vomă. Există 3 tipuri de ciumă infecțioasă în funcție de calea de transmitere: bubonică, septicemică și pneumonică.- Ciuma bobonică, transmisă prin ciupitura puricilor infectați, este cea mai comună și este cea care a primit denumirea de „moartea neagră” în Evul Mediu.
- Ciuma septicemică apare în cazul în care infecția se răspândește direct în sânge, fără a forma bube, și poate fi întâlnită și în cazurile avansate ale ciumei bubonice.
- Ciuma pneumonică este cea mai gravă formă de ciumă și apare de obicei ca o complicație a celei bubonice.