
În urmă cu 216 ani, la 28 august 1804, izbucnea un incendiu puternic, în fața căruia Bucureștenii au luptat cu mâinile goale. Au avut la dispoziție doar găleți și donițe, cu care au tot cărat apa din Dâmbovița sau din fântâni, de la opt dimineața, până la nouă seara, cât a durat focul.
O mărturie documentară ne descrie faptele în termeni foarte pitorești: „Dumineca, la opt ceasuri din zi, s-au aprins târgul de la spițăria din Șălari, de la podu’ spițerului, și au ars târgul tot până la nouă ceasuri de noapte. Și s-au mai potolit dând Dumnezeu și o ploaie, iar după arsura târgului, tot într-această luna în treizeci, s-au aprins în deal la vii și o sumă de clai de fân”. Firește, nu a fost acesta singurul incendiu care a mistuit orașul, dar ne-au rămas puține descrierii ale unor asemenea nenorociri. Cele mai vechi însemnări despre „focurile” din București datează de la începutul secolului al XVII-lea însă ele se referă la incendii petrecute în secolul al XVI-lea. Manea Adrian descrie cum turcii au dat foc Bucureștiului de două ori: în timpul detronării domnitorului Mircea Ciobanul și în octombrie 1595 la retragerea lui Sinan Pașa, cînd biserica Sf. Gheorghe, ridicată în 1562, este incendiată. La mijlocul secolului al XVIII-lea, bucureștenii foloseau apa din Dâmbovița sau din puțuri pentru stingerea incendiilor, care erau anunțate prin „tragerea clopotelor”. Incendiile se produceau destul de des pentru că în mahalalele Bucureștiului, casele erau construite din lemn și acoperite cu șindrilă sau trestie.
Dintre incendiile mari din București, documentele menționează:
- Incendiul din 1704 cînd a ars Hanul Șerban Vodă, situat pe locul Băncii Naționale de astăzi.
- Incendiul din 1719 cînd au ars Curtea domnească și mănăstirea Sf. Gheorghe.
- Incendiul din 1739 cînd focul a pornit de la gunoiul din curtea mănăstirii Sf.Sava.
- Incendiul din 1766 când este distrus o parte din Tîrgul Cucului. În urma acestui foc, domnitorul Alexandru Ghica ia măsura ca în viitor prăvăliile să fie ridicate la 60 de colți depărtare de altă clădire.
- Incendiul din 1804, focul a creat pagube mari, a distrus hanurile Sf. Gheorghe și Șerban Vodă și o parte din centrul orașului.
- Incendiul din 23 martie 1847, în ziua de Paști, cel mai mare incendiu consemnat din București.

