vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Sănătate Cabina de duș este sigură pentru a fi folosită de persoanele în...

Cabina de duș este sigură pentru a fi folosită de persoanele în vârstă?

Cabina de duș este sigură pentru a fi folosită de persoanele în vârstă? Pe măsură ce înaintăm în vârstă, gusturile și obiceiurile zilnice se schimbă. Obiectele, rutinele și chiar spațiile pe care le-am folosit în tinerețe fără probleme ajung să se transforme în provocări la bătrânețe.

Odată cu înaintarea în vârstă, problema cu care se confruntă cei mai mulți dintre noi este legată de igiena zilnică. Cum devine greoi să ne mișcăm, adesea fiind nevoiți să apelăm la cadre sau bastoane. Este imposibil să ne facem baie fără a fi ajutați.

În general, acolo unde trăiesc, sunt găzduiți sau tratați pacienții în vârstă, băile nu au căzi. Ci cabine de duș prevăzută cu bare și scaune. Ele pot fi accesate fără ajutor din partea aparținătorilor. Dar este, oare, sigură cabina de duș pentru persoanele în etate?

Pentru persoanele în vârstă, aceasta poate reprezenta un potențial risc, din cauza problemelor de mobilitate și echilibru. Totuși, o cabină de duș poate deveni sigură și confortabilă pentru seniori câtă vreme se aduc modificări în designul și structura cabinei de duș.

Designul cabinelor de duș

Designul cabinei de duș reprezintă un aspect esențial atunci când modelul ales se dorește a fi sigur și confortabil pentru utilizatorii în vârstă. Producătorii de cabine de duș s-au adaptat cerințelor și au dezvoltat modele care includ bare de sprijin, scaune încorporate și suprafețe antiderapante. Atât pentru a preveni accidentele, cât și pentru a îmbunătăți experiența seniorilor în timpul igienei.

Accesibilitate

O altă componentă vitală o reprezintă accesibilitatea. Cabinele de duș moderne sunt proiectate să ofere un acces facil persoanelor cu mobilitate redusă sau care folosesc un scaun cu rotile. Ușile largi și lipsa pragurilor sunt esențiale în acest sens.

Adaptări

Cabina de duș trebuie să permită o serie de adaptări pentru a răspunde nevoilor fiecărui utilizator în parte. Instalarea de elemente de sprijin suplimentare. Ajustarea înălțimii scaunelor și a barelor de susținere. Modificarea sistemelor de duș pentru a fi mai accesibile și ușor de utilizat.

Tehnologii moderne

Comanda acum cabine dus cu tehnologii care vin să completeze și să optimizeze designul tradițional al cabinei de duș, prin soluții adaptate nevoilor specifice ale utilizatorilor seniori. Spre exemplu, de mare folos sunt senzorii de mișcare și sistemele de alarmă – acestea detectează mișcările neobișnuite sau căderile și pot alerta familia, prietenii sau serviciile de urgență. Astfel, în cazul unui accident, pacientul va beneficia în timp util de asistență medicală.

Tot tehnologia este răspunzătoare pentru dezvoltarea de materiale și suprafețe antiderapante avansate, ce reduc semnificativ riscul de alunecare. Acestea pot fi integrate atât în designul podelei cabinei de duș, cât și în zonele din jurul acesteia.

O altă inovație este reprezentată de sistemul de control digital al apei, prin care seniorii pot să-și regleze cu ușurință temperatura și presiunea apei în funcție de dorințe și necesități. Aceste sisteme pot fi programate să mențină setările preferate ale utilizatorului și pot fi acționate prin butoane mari, ușor de folosit, sau chiar prin comenzi vocale.

Iluminatul adaptiv și soluțiile de automatizare pot contribui, de asemenea, la crearea unui mediu mai sigur și mai confortabil pentru persoanele în etate atunci când își fac duș. Sistemele pot fi reglate în funcție de nevoile specifice ale utilizatorului. Ele includ funcții de aprindere și stingere automată a luminilor în funcție de prezența utilizatorului. Astfel se reduce riscul de accidentare, dar și energia este economisită.

2 COMENTARII

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...