8.5 C
București
luni, 27 iunie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Bulgarii au ieșit în stradă, în a opta zi de proteste antiguvernamentale

Bulgarii au ieșit în stradă, în a opta zi de proteste antiguvernamentale

A opta zi de proteste în Bulgaria! Peste 18.000 de bulgari au manifestat cerând demisia guvernului pe care îl acuză de corupţie şi legături oligarhice, relatează AFP.

Manifestanţii, între care mulţi tineri, au blocat traficul în centrul Sofiei timp de mai multe ore ore.

În ritmul tobelor, ei au purtat steaguri şi au scandat ”vom fi aici în fiecare zi”, ”demisie” şi ”mafia” la adresa guvernului de centru-dreapta al lui Boiko Borisov, la putere de 10 ani, aproape fără întrerupere, scrie Agerpres.

De asemenea, protestatarii au solicitat demisia procurorului general Ivan Guechev, pe care îl acuză de ”parţialitate”.

Guechev, care subliniază că ”toţi sunt egali în faţa legii’‘, a ordonat joia trecută o percheziţie la birourile a doi consilieri ai preşedintelui Rumen Radev, apropiat socialiştilor, care denunţă ”caracterul mafiot” al guvernului.

Proteste față de corupţie şi pentru demisia guvernului care au făcut obiectul unei serii de scandaluri au avut loc în aproximativ zece oraşe din Bulgaria.

Într-un mesaj televizat, transmis sâmbătă, președintele Radev a criticat comportamentul „mafiot” al guvernului, cerând demisia acestuia.

La Sofia mai bine de 3.000 de demonstranţi au cerut a doua zi, duminică, în faţa Parlamentului demisia premierului.

Şi în alte oraşe ale ţării, sute de oameni au demonstrat împotriva executivului.

Joi, într-un discurs ținut seara, președintele felicita cetățenii care protestează în toate orașele mari și îi îndeamna să continue pașnic și în ”număr mult mai mare”.

Președintele cere, la rândul său, restartarea sistemului politic prin excluderea mafioților – aflați acum la putere prin controlul premierului Boiko Borisov – care provine din aceleași grupări mafiote care controlează Bulgaria din anii 90 și până astăzi, dar și demisia procurorului șef implicat în cazuri de corupție.

”Este rezultatul unei nemulţumiri acumulate timp de multă vreme contra corupţiei şi a aroganţei puterii, la care se adaugă teama faţă de grava criză economică ce va veni.

Mulţi oameni cu orientări politice diferite au ieşit în stradă, solicitând un nou început sub aspect politic şi moral.

Aceşti oameni sunt furioşi din cauza excesului arogant de putere al procuraturii, care s-a aliniat politic şi încalcă legea”, a explicat politicianul de opoziţie Hristo Ivanov într-un interviu pentru DW.

De altfel, Hristo Ivanov, fost vicepremier bulgar (2014) şi ministru al Justiţiei (2014-2015), a reușit să genereze un val de indignare după ce un clip video postat pe Facebook, în care arăta aplicarea discreționară a legilor, a devenit viral în Bulgaria.

Borisov şi aliaţii săi naţionalişti din coaliţia guvernamentală au declarat, joi, că vor rămâne la putere până la sfârşitul mandatului parlamentului, în primăvara viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Sfaturi de îngrijire a grădinii pe timpul verii

Vara este perioada preferată a anului pentru mulți dintre noi, invocând amintiri de zile relaxante la plajă, aspersoare pe peluze uscate și momente de...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de...

3 sfaturi utile pentru prevenirea urgențelor stomatologice

Sănătatea orală trebuie să reprezinte o prioritate pentru persoanele de toate vârstele, însă mulți amână controlul stomatologic de rutină și intervențiile minore din diverse...

Președintele ANAF a vorbit despre evaziunea fiscală și controlul masiv ce urmează

Inspectorii ANAF vor verifica în principal veniturile a 561.000 de mii de români, respectiv cheltuielile acestora și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.   Lucian Heiuș,...