joi, iulie 18, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Bugetarii vor lucra 6 luni pentru 75% din salariu

Bugetarii vor lucra 6 luni pentru 75% din salariu

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că este gata o primă variantă realizată de Ministerul Muncii pentru reducerea activității în sectorul bugetar.

Astfel, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază.

Proiectul urmează să mai fie discutat de membrii cabinetului.

„Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate.

Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize.

Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți.

Angajații vor fi împărțiți jumate, astfel încât să se asigure funcționalitatea instituțiilor.

Jumătate dintre angajați lucrează 15 zile și restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă șomajului tehnic.

Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem și să diminuăm răspândirea virusului”, a transmis Ludovic Orban, în debutul ședinței de guvern.

Exceptați de la prevederile șomajului tehnic sunt personalul medical, polițiștii, jandarmii, profesorii și personalul din ministerul muncii.

Nu intră în şomaj cei 131.000 de poliţişti, cei 72.200 de militari, cele 16.800 de angajaţi de la nivelul Ministerului Săntăţii, cei 66.500 de angajaţi din Sănătate (finanţaţi din fondul naţional unic de asigurări de sănătate), cei 134.300 de angajaţi din reţeaua sanitară a administraţiei locale (finanţaţi integral sau parţial din venituri proprii). Şi nici cei 4.000 de angajaţi ai Ministerului Muncii.

O reducere cu 10% a cheltuielilor totale cu salariile bugetarilor ar aduce statului economii lunare de 200 de milioane de euro, adică un sfert din suma alocată bugetului pentru şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă (de 4 mld. lei, respectiv 830 mil. euro), arată un calcul al Ziarului Financiar.

ULTIMELE ARTICOLE

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...