sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Articole BOOKMEDIA: Dragostea, o boală?

BOOKMEDIA: Dragostea, o boală?

Ediția din 7 februarie a emisiunii BookMedia cu Natașa Alina Culea s-a axat pe educația emoțională – în toate dimensiunile sale. Într-o cultură în care ni se predă că ”sacrificiul este un elogiu”, câteodată nu știm să mai facem distincția dintre limitele pe care trebuie să le impunem în relațiile cu ceilalți din chibzuință și dățile când se cade să oferim mai mult pentru a întreține o relație sau o prietenie sănătoasă.

 

 

Doza de vulnerabilitate este percepută diferit la bărbați și femei, cele din urmă fiind considerate naive atunci când își exploatează feminitatea și latura vulnerabilă, iar cei din dintâi slabi sau fricoși – un contrast inventat de societate pentru manipularea sexului tare.

Fiecare dintre noi are uneori temeri cu privire la expunerea sentimentelor în fața celorlați deoarece nu le putem anticipa reacțiile ori, din contră, ne luăm libertatea de a le anticipa noi înșine – de multe ori în mod eronat. Astfel, ne îmbuteliem trăirile și judecăm în locul celuilalt fără să îi dăm ocazia de a reacționa la sentimentele noastre autentice.

Psihoterapeutul Gabriela Presada recunoaște că ea însăși întâmpina în trecut dificultăți în a se menține fermă în fața oamenilor care profitau de disponibilitatea ei de a-i ajuta permanent. Ea ne dezvăluie cum putem să stabilim o relație cu noi înșine prin care să nu ne mai trădăm nevoile personale în funcție de preferințele celor din jur.

Printre recomandările de cărți ale acestei ediții BookMedia se numără un roman al cărei autoare este plasată printre cele mai bune scriitoare ale secolului XXI – ”o ștachetă destul de greu de atins”. Aceasta are capacitatea de a captiva cititorul prin proza sa realistă cu tentă suprarealistă.

O altă recomandare este făcută prin intervenția Gabrielei Presada, care menționează o operă – aparținând genului ficțiune psihologică – unde este explorată natura relației pacienților cu psihoterapeuții lor.

Natașa mai amintește de – No. 1 Bestseller în New York în 1987 – o carte de într-ajutorare a sinelui prin care autorul și-a propus să-i îndrume pe cei care iubesc prea mult și își plasează propriile nevoi pe plan secund.

Dacă doriți să aflați titlurile cărților și să urmăriți discuția, vă invităm să accesați ediția BookMedia aici:

Sourcea7tv

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...