luni, iulie 15, 2024
Acasă Emisiuni BookMedia Bolile psihice nu sunt si nu trebuie să fie motiv de rușine!

Bolile psihice nu sunt si nu trebuie să fie motiv de rușine!

Bolnavii psihici sunt adesea marginalizați din cauza lipsei de înțelegere și stigmatizare. Miturile și stereotipurile asociate tulburărilor mintale pot alimenta teama și discriminarea. Unele comunități pot percepe aceste persoane ca fiind imprevizibile sau periculoase, ceea ce duce la izolare și respingere.

De asemenea, accesul limitat la servicii de sănătate mintală de calitate poate agrava marginalizarea. Lipsa de resurse și suport social poate face ca aceste persoane să fie excluse și să se simtă singure. Este esențial să luptăm împotriva stigmatizării și să promovăm înțelegerea și acceptarea pentru a oferi sprijin adecvat și incluziune pentru toți.

Stigmatizarea bolnavilor psihici în timp

Invitată în emisiunea ”Bookmedia”, dna. dr. psihiatru Carmen Săndulescu a explicat de ce oamenii cu boli psihice diagnosticate sunt priviți cu atâta neînțelegere și sunt judecați.

”Psihiatria a fost considerate dintotdeuna, pe nedrept, cenușăreasa medicinii. Tocmai pentru că se ocupă de oameni stigmatizați. Această stigma a apărut din cele mai vechi timpuri. Oamenilor le-a fost intotdeauna frică de cee ace nu puteau înțelege, de cee ace nu puteau percepe cu simțurile lor. Oamenii înțelegeau durerea, înțelegeau o rană, o fractură, înțelegeau când vedeau sângele curgând, dar nu puteau înțelege cum un om poate auzi ce numai el aude, cum poate simți ceva ce numai el simte, cum își poate atribui altă identitate, cum poate deveni agresiv, sau autoagresiv. Atunci le-au atribuit, demonilor, blestemelor și i-au marginalizat de frică. Și marginalizați au rămas. (…)

Nu este o rușine să ai schizofrenie, este o rușine să suntem atât de inculți încât să considerăm că ”Schizofrenule!”, este o jignire.”

Cum să ne raportăm la bolnavii psihici

Pentru a trata bolnavii psihici cu respect și compasiune, trebuie să îi privim ca pe orice altă persoană și să evităm stereotipurile sau prejudecățile. Ascultarea activă și empatia sunt esențiale în comunicarea cu ei. Este important să le oferim sprijin și încurajare în căutarea de tratament și îngrijire adecvată. Respectarea confidențialității și a demnității lor este crucială. Trebuie să promovăm accesul egal la servicii de sănătate mintală și să luptăm împotriva stigmatizării prin educație și sensibilizare. Comunitățile incluzive și susținătoare pot oferi un mediu sigur și sprijinitor pentru persoanele cu tulburări psihice.

Urmărește întreaga emisiune pe link-ul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=IY9VJgO6kzk&list=PLgW0WDrViy_6mR2jCslID_YVH481BdN0g&index=4

ULTIMELE ARTICOLE

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...

Istoria reformei protestante

Reforma Protestantă, inițiată în secolul al XVI-lea, a fost un moment crucial în istoria creștinismului, marcând o schimbare profundă în peisajul religios, social și...

Ziua Malala: sărbătorirea curajului și educației pentru toți

Ziua Malala este sărbătorită anual pe 12 iulie. Pentru a onora curajul și determinarea Malalei Yousafzai în lupta pentru dreptul la educație. Această zi...