joi, iulie 18, 2024
Acasă Emisiuni De vorbă cu doctorul Boala varicoasă - mituri și tratament

Boala varicoasă – mituri și tratament

Boala varicoasă este extrem de întâlnită. Organizația Mondială a Sănătății raportează că cel puțin 20% din populația globului suferă de boală varicoasă. În Europa și în SUA boala afectează 1 din 4 oameni. Venele picioarelor noastre duc o luptă permanentă pentru a împinge sângele din călcâie spre inimă.

În România această boală atinge între 35-50% din populaţia adultă de regulă cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 ani. Tot în acest context trebuie subliniat faptul că femeile sunt cele mai afectate de varice. Ereditatea constituie principala cauză a varicelor şi anume 8 cazuri din 10, urmată de fluctuaţiile hormonale.

Asadar, boala varicoasă (varicele) este o boală transmisă genetic în 95 % dintre cazuri și evoluează diferit de la persoană la persoană. Netratată această afecțiune provoacă tulburări cardiace și hepatice!

Mituri despre varice

În contextul afirmatiilor date despre venele varicoase și insuficiența venoasă cronică, iată câteva mituri:

 1. Venele varicoase reprezintă o problemă de natură cosmetică şi nu necesită neapărat vreun tratament.
  • Mit. Venele varicoase nu sunt doar o problemă cosmetică. Ele pot cauza disconfort, durere și complicații serioase cum ar fi ulcerele venoase, ceea ce face tratamentul lor necesar în anumite cazuri.
 2. Venele în formă de pânză de păianjen sunt totuna cu varicele.
  • Mit. Venele în formă de pânză de păianjen (telangiectaziile) sunt mai superficiale și mai mici decât varicele, care sunt dilatații venoase mai mari și mai profunde.
 3. Bărbaţii nu prezintă vreun risc de a avea varice sau de a se îmbolnăvi de insuficienţă venoasă cronică.
  • Mit. Bărbații sunt la fel de predispuși ca femeile să dezvolte varice și insuficiență venoasă cronică.
 4. Hidratarea insuficientă contribuie la dezvoltarea varicelor sau a insuficienţei venoase cronice.
  • Mit. Hidratarea insuficientă nu este direct asociată cu dezvoltarea varicelor sau a insuficienței venoase cronice.
 5. Varicele sunt strict o problemă a femeilor.
  • Mit. Varicele pot afecta atât femeile, cât și bărbații.
 6. Alergatul poate provoca varice.
  • Mit. Alergatul și alte exerciții fizice nu provoacă varice, ci pot ajuta la menținerea sănătății venoase prin îmbunătățirea circulației sângelui.
 7. Chirurgia vasculară e singura modalitate serioasă de tratament.
  • Mit. Chirurgia vasculară poate fi o opțiune în anumite cazuri severe de varice, dar există și alte opțiuni de tratament non-invaziv, cum ar fi scleroterapia și terapia cu laser.

Emisiune despre varice la A7tv

Așadar, care sunt factorii favorizanti pentru varice? Ce măsuri de prevenție se pot lua? Ce se întâmplă cu varicele vara? Cum putem scăpa de varice? Care sunt avantajele tratamentului cu laser in boala varicoasa? Exista vreo legatura intre varice si procent de grasime corporala redus? Care sunt stadiile de dezvoltare? Trec varicele de la sine? Ce obiceiuri “ajuta” la aparitia lor? Cat de repede poate avansa boala varicoasa? Varicele trec dupa operatia de ablatie?

La toate aceste întrebari, a răspuns doctor Stefan Jianu, medic primar chirurgie generala, cu experiență de peste 30 de ani în flebologie. Acesta a fost invitat în emsiunea ”De vorbă cu doctorul” cu Consuela Bălașa de la A7tv.

Poți urmări întreaba emisiune pe link-ul de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...