Home Editoriale Actualitate Boala psihică – un mit?

Boala psihică – un mit?

0
Boala psihică – un mit?
Boala psihică există sau este de fapt un mit? Ai fost etichetat, dacă nu chiar diagnosticat, drept anxios, depresiv, labil psihic, panicos, isteric, sau altcumva? Despre ce este vorba la urma urmei?

Boala psihică printre noi, muritorii

Oricât de bine ai dori să joci diferitele roluri impuse de viață, derapezi zilnic și, din nefericire, în cele mai multe cazuri, în fața celor mai dragi ție? Îți promiți, cu fiecare altă nefericită ocazie, că așa ceva nu se va mai întâmpla, doar ca să o iei de la capăt? Ai fost etichetat, dacă nu chiar diagnosticat, drept anxios, depresiv, labil psihic, panicos, isteric, sau altcumva? În acest caz faci parte dintre cei 20% români, 38% europeni și 450 milioane pământeni suferinzi de așa ceva. Și vorbim doar despre cei diagnosticați… Edward L. Deci și Richard Ryan, în urma studiilor lor elaborate, au concluzionat că omul are trei nevoi de bază care, împlinite, conferă starea de bine, fericirea, după care fiecare tânjește. În afara acestui trio de succes iau naștere și se dezvoltă toate problemele de natură psihică care îți dau de furcă în cadrul relațiilor celor mai dragi. Aceste trei nevoi sunt: Conectare, Competență, Control. Duhovnicul și psihiatrul de succes Filothei Faros susține și el cam același lucru afirmând că prima nevoie fundamentală a omului este aceea de a iubi și de a fi iubit, iar cea de-a doua este nevoia de a simți că ai valoare.

Boala psihică și situațiile de criză

Înțelegând aceste teorii ești îndreptățit să te întrebi: Există de fapt boală psihică sau este doar un mit învăluit în jurul unei nevoi neîmplinite? Dacă-ți evaluezi comportamentul în situații de criză, atunci când „boala” se manifestă în toată splendoarea ei, observi că are o cauză adânc înrădăcinată în neîmplinirea conectării, competenței sau a controlului. boala psihică Ai nevoie de dragoste ca de aer. În lipsa ei o ceri, într-un mod neadecvat și inconștient de multe ori, asemenea unui copil care, decât să nu fie băgat în seamă, preferă atenție negativă. Știi vorba aceea: Mai rea decât ura, este indiferența! Competența strigă și ea. Degeaba ești iubit, dacă nu simți că meriți, așa-i? Trebuie ca ceva din viața ta să-ți ofere semnificație, dreptul de a-ți justifica existența. Caută bine prin sertarele vieții tale și vei găsi cu siguranță motive de mândrie că exiști. Dacă nu, suflecă-ți mânecile și construiește-ți valoarea după care tânjești. Fă-te indispensabil! Dacă nu simți că ai câtuși de puțin control, atunci nu merită să trăiești. Nu aș vrea să merg prea departe cu argumentația, dar cred că e bine să-ți evaluezi cât mai minuțios controlul deținut.

Câteva concluzii

Viktor E. Frankl spunea că ți se poate lua tot ceea ce ai, cu excepția unui singur lucru: libertatea de a alege cum vei răspunde la acele situații. Nu cred că ai ajuns până acolo, dar chiar dacă ai ajuns, tot mai ai control asupra propriului răspuns. În concluzie, afecțiunea ta psihică poate fi decât o nevoie neîmplinită, o neiubire, o neînțelegere a propriei valori, o apreciere incorectă a controlului deținut. Fă bine și stai de vorbă cu inima ta! Știu că vei găsi răspuns la multe dintre frământările care-ți chinuie sufletul. Și dacă mai rămân nelămuriri, nu dispera. Probabil nu e timpul să știi totul acum. Părăsește teritoriul anxietății și bucură-te de ceea ce ești și de ceea ce ai. Ești iubit, important și puternic! Ești fericit! Articol realizat de Narcisa Ispas