miercuri, februarie 21, 2024
Acasă Articole Noutăți Biserica protestantă se împotrivește eutanasierii copiilor

Biserica protestantă se împotrivește eutanasierii copiilor

Biserica protestantă se împotrivește eutanasierii copiilor. Ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, a declarat că va elabora o reglementare asupra acestui subiect. El s-a bazat pe un studiu realizat de experţi, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.

Eutanasia a fost deja legalizată în Ţările de Jos pentru cei cu vârste peste 12 ani, care îşi pot da consimţământul, şi pentru copiii mai mici de 1 an, cu consimţământul părinţilor.

Ce reprezintă eutanasia?

Eutanasia este actul deliberat de a pune capăt vieţii unui pacient cu intenţia de a curma suferinţa acestuia. Sinuciderea asistată medical (SAM) reprezintă moartea unui pacient ca urmare directă a „ajutorului” dat de un medic. Indiferent cum s-ar numi, problema de ordin etic rămâne. Nu poate fi niciodată bine să ucizi, chiar cu intenţia de a alina suferinţa.

Viaţa umană are o valoare intrinsecă. Tradiţia iudeo-creştină susţine că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu şi ca urmare, viaţa umană are demnitate, sfinţenie şi este inviolabilă.

Jurământul lui Hipocrate afirmă acelaşi principiu. Să nu prescrii un medicament mortal, să nu dai sfaturi care ar putea provoca moartea nici să nu provoci un avort. Hipocrate a trăit în secolul al 5-lea IC şi deci principiul sfinţeniei vieţii datează dinaintea învăţăturilor creştine.

Poziția bisericilor protestante

Bisericile protestante olandeze au trimis o scrisoare Camerei Reprezentanților, avertizând că:

„deși bolile grave, care pun viața în pericol, pot duce la situații complexe și supărătoare, copiii nu pot face o alegere independentă atunci când se confruntă cu sfârșitul activ al vieții”.

Bisericile protestante consideră că nu există suficiente garanții că persoanele cu dizabilități, cum ar fi persoanele cu demență severă, vor putea fi protejați de eventualele abuzuri ale interpretării legii eutanasiei.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...