Biserica protestantă se împotrivește eutanasierii copiilor. Ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, a declarat că va elabora o reglementare asupra acestui subiect. El s-a bazat pe un studiu realizat de experţi, potrivit căruia copiii bolnavi în fază terminală suferă foarte tare.
Eutanasia a fost deja legalizată în Ţările de Jos pentru cei cu vârste peste 12 ani, care îşi pot da consimţământul, şi pentru copiii mai mici de 1 an, cu consimţământul părinţilor.
Ce reprezintă eutanasia?
Eutanasia este actul deliberat de a pune capăt vieţii unui pacient cu intenţia de a curma suferinţa acestuia. Sinuciderea asistată medical (SAM) reprezintă moartea unui pacient ca urmare directă a „ajutorului” dat de un medic. Indiferent cum s-ar numi, problema de ordin etic rămâne. Nu poate fi niciodată bine să ucizi, chiar cu intenţia de a alina suferinţa.
Viaţa umană are o valoare intrinsecă. Tradiţia iudeo-creştină susţine că omul a fost creat după chipul lui Dumnezeu şi ca urmare, viaţa umană are demnitate, sfinţenie şi este inviolabilă.
Jurământul lui Hipocrate afirmă acelaşi principiu. Să nu prescrii un medicament mortal, să nu dai sfaturi care ar putea provoca moartea nici să nu provoci un avort. Hipocrate a trăit în secolul al 5-lea IC şi deci principiul sfinţeniei vieţii datează dinaintea învăţăturilor creştine.
Poziția bisericilor protestante
Bisericile protestante olandeze au trimis o scrisoare Camerei Reprezentanților, avertizând că:
„deși bolile grave, care pun viața în pericol, pot duce la situații complexe și supărătoare, copiii nu pot face o alegere independentă atunci când se confruntă cu sfârșitul activ al vieții”.
Bisericile protestante consideră că nu există suficiente garanții că persoanele cu dizabilități, cum ar fi persoanele cu demență severă, vor putea fi protejați de eventualele abuzuri ale interpretării legii eutanasiei.