„Biopsia lichidă” și lupta împotriva cancerului – A7TV – Trăiește viitorul!

Urmareste-ne:

„Biopsia lichidă” și lupta împotriva cancerului

21 ian. 2018
-->

„Biopsia lichidă” ar putea fi un motor în lupta împotriva cancerului. Mulţi pacienţi mor în prezent din cauza cancerului diagnosticat târziu. Un test dezvoltat recent în SUA poate detecta opt dintre cele mai comune tipuri de cancer.

„Biopsia lichidă” noua inovație în medicină

O multitudine de vieţi ar putea fi salvate cu ajutorul unui test de sânge care poate ajuta la detectarea a opt tipuri de cancer înainte să se răspândească în corp. Testul, denumit CancerSEEK, a fost dezvoltat în SUA. Cercetătorii care l-au creat afirmă că „biopsia lichidă” ar putea fi un motor în lupta împotriva cancerului.

Testul sangvin a depistat tumorile la aproximativ 70% din cazuri, în medie, la mai mult de 1.000 de pacienţi cu cancer în stadiu incipient. Analiza în cauză a acţionat prin căutarea unui ADN mutant. Acesta vizează celulele moarte din sânge şi biomarkeri proteici asociaţi cu cancerul intestinal, de sân, de ficat, de plămâni, esofagian, ovarian, pancreatic şi de stomac.

Depistat înainte să se răspândească

Cu ajutorul acestui test, care ar putea fi disponibil în următorii ani, cancerul a fost depistat înainte ca boala să se răspândească. Astfel, pacienţilor în cauză li se oferă cea mai bună şansă pentru a învinge boala.

Profesorul Peter Gibbs, de la Institutul Walter şi Eliza din Melbourne, care a lucrat la test, crede că va salva mii de vieţi şi speră că va deveni disponibil, pe scară largă, mult mai devreme, scrie The Guardian.

„Pentru prima dată, vedem potenţialul pentru un test de sânge care poate să examineze numeroase tipuri de cancer urâte”, a declarat Gibbs. „Până la acest test, se aştepta apariţia simptomelor şi, astfel, diagnosticul se punea târziu.”

Riscurile cresc de la vârsta de 50 de ani

CancerSEEK s-a dovedit eficient în detectarea cancerelor, unul dintre ele fiind cancerul pancreatic. Acesta, de multe ori, are puţine simptome până când boala nu ajunge într-o fază avansată care duce la deces.

Potrivit profesorului Gibbs, foarte mulţi oameni şi-ar dori un test de sânge simplu diferit de procedurile actuale, precum colonoscopiile.

Cum riscurile de cancer cresc de la vârsta de 50 de ani, Peter Gibbs afirmă că testul ar fi cel mai important pentru persoanele în vârstă. Tinerii cu un istoric în familie care i-ar putea pune într-o categorie cu risc ridicat pot apela la acest test.

Sursa: Descoperă!

Distribuie articol:
Autor: