miercuri, decembrie 6, 2023
Acasă Editoriale Spiritualitate Biblia online versus cea în format fizic

Biblia online versus cea în format fizic

Biblia online versus cea în format fizic. Cea mai bună Biblie este cea pe care o deschidem și o citim de fapt. Dar este aceasta, versiunea pe hârtie sau Biblia digitală?

Citim din ce în ce mai puțin; asta vedem si stim. Dar există o carte pe care am încetat să o citim înainte de a le abandona pe celelalte: Biblia. Anul trecut, Societatea Biblică Americană a raportat că 26 de milioane de americani au încetat să citească doar în 2022.

În alte țări, declinul a fost lent, dar constant. În 1949, 16% dintre suedezi citeau Biblia în mod regulat, dar până în 1970, cifra a scăzut la 10%. În 2016, un sondaj a arătat că 7% citesc lunar și doar 2% citesc zilnic.

Majoritatea oamenilor dețin o Biblie

Majoritatea oamenilor dețin o Biblie, dar ea stă necitită pe raftul de cărți. Această scădere a lecturii a fost observată și în cadrul bisericilor și mulți abordează problema cu speranța de a crește citirea Bibliei în rândul creștinilor, una din solutii find Biblia digital.

Despre Biblia digitală

Dar cum este de fapt să citești Biblia pe un ecran? În publicația recentă a Oxford University Press, teologul și dezvoltatorul de tehnologie John Dyer examinează acest lucru. În studiu, el împarte congregații din trei biserici în două grupuri. Îl lasă pe unul să citească pe un ecran, iar pe celălalt într-o Biblie obișnuită de hârtie.

Rezultatul este cel puțin interesant. Cel mai semnificativ avantaj al citirii digitale a Bibliei este că este mai ușor. Cei care urmează un plan mobil de citire a Bibliei citesc mai des decât cei care folosesc Biblii tipărite.

Dezavantaje ale Bibliei digitale

Problemele apar atunci când vine vorba de înțelegere. Nenumărate studii arată că înțelegem mai puțin atunci când citim pe ecran, ceea ce se aplică și citirii Bibliei. Dyer a lăsat oamenii din cercetarea sa să citească scrisoarea lui Jude (o carte despre care puțini au cunoștințe bune) și apoi testează ceea ce își amintesc. Se dovedește că cei care citesc textul în format digital își amintesc mai puțin decât cei care îl citesc în format tipărit.

Dar cea mai semnificativă diferență apare atunci când descriu modul în care au experimentat lectura. De două ori mai mulți cititori digitali declară că găsesc textul confuz.

Atunci când sunt intervievați, mulți cititori de ecran recunosc că citesc nepăsător. Pare dificil să abordezi textul de la telefon cu un sentiment de devotament: „Mi s-a părut mai degrabă să răsfoiești un e-mail pentru a-l termina decât să studiezi cu adevărat Cuvântul lui Dumnezeu”, spune unul.

Paradoxul

Studiul lui Dyer ajunge în acest paradox: cititorii digitali citesc mai mult, dar înțeleg mai puțin.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Detaliul care îți va putea salva căsnicia!

Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura...

Gestionarea fricii de suferință

Gestionarea fricii de suferință. Într-o lume agitată, în care informațiile circulă rapid și adesea necontrolat, frica de suferință și moarte devine o prezență palpabilă...

Reguli de bune maniere actuale

Reguli de bune maniere actuale. Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat...

Aditivii alimentari și efectele lor

Aditivii alimentari și efectele lor. Aceștia sunt substanțe utilizate pentru a conserva, colora, îmbunătăți gustul sau prelungi durata de valabilitate a alimentelor. Există diverse...