Beneficiile ascunse ale uleiurilor esențiale! Uleiurile esențiale reprezintă substanțe extrase din diferite plante cu efect terapeutic. În procesul de productie, aceste uleiuri retin mirosul si aroma plantelor din care sunt obtinute. Datorită proprietăților puternice, uleiurile esențiale sunt utilizate în aromaterapie, un tip de terapie al medicinei alternative. De asemenea, acestea sunt folosite în industria cosmetică.
Cunoscute pentru proprietățile terapeutice, uleiurile esențiale sunt utilizate frecvent în aromaterapie și nu numai. Folosirea uleiurilor esențiale datează încă din anii 3000 – 2500 î.Hr., existând dovezi care atestă întrebuințarea acestora în diverse culturi. Timp de secole, plantele aromatice, uleiurile și esențele au fost folosite în scop medicinal, ca bază pentru remedii, pentru îngrijirea personală, în cadrul ceremoniilor religioase sau pentru pregătirea și conservarea alimentelor.
Astăzi, uleiurile esențiale sunt din nou utilizate ca remedii naturale datorită numeroaselor beneficii asupra organismului. Mai jos, ai o listă cu principalele întrebuințări și beneficia ale celor mai întâlnite uleiuri esențiale.
Lavanda – reducerea stresului și îmbunătățirea calității somnului
Menta – ameliorieaza simptomele sindromului de intestine iritabil, îmbunătățește digestia și reduce durerile de cao
Eucalipt – reduce congestia nazală și ajută la curățarea sinusurilor
Trandafir – reduce simtomele de anxietate
Mușețel – efecte relaxante, care promoveaza buna dispozitie. Datorita efectelor antiinflamatoare, este util in ameliorarea eczemelor
Busuiocul – ameliorează simptomele de răceală
Bergamota – reduce stresul
Cum să utilizezi uleiurile esenţiale pentru beneficiile lor emoţionale:
– masează uleiurile la baza craniului
– foloseşte un difuzor cu ultrasunete
– pune o picătură în palme şi inhalează
– aplică pe încheieturi şi poartă aroma cu tine toată ziua
Uleiurile esențiale pentru ameliorarea simptomelor răcelii
De asemenea, uleiurile pot fi filosite și pentru ameliorarea unor probleme fizice de sănătate, cum ar fi simtomele răcelii. În acest caz, poți pune câteva picături de ulei esențial în cadă sau în ceaiul pregătit pentru tradiționalele inhalații. Adauga cateva picaturi de ulei esential intr-o oala cu apa fierbinte. Apoi, stai cu fata deasupra vasului si inhaleaza aburii, avand capul acoperit cu un prosop. In general, se recomanda 3-4 picaturi intr-un litru de apa. O alta metoda prin care poti face inhalatii este in dus. Scurge cateva picaturi de ulei esential pe peretii dusului, umeziti in prealabil.
Cum se obțin uleiule esențiale?
Uleiurile esentiale de calitate sau pure se obtin prin distilare cu abur sau prin presare la rece. Aceste metode de extractie conserva proprietatile compusilor din plante Pe de alta parte, uleiurile esentiale de slaba calitate sunt obtinute prin procese chimice. Acestea nu sunt considerate autentice, deoarece nu poseda o concentratie semnificativa de compusi activi.