Bătălia pentru identitate. Cea mai mare luptă din prezent se dă pentru tine! Se dorește ca tu să nu mai ai opinie, o gândire puternică, identitate sau personalitate. Este de dorit să fii un element din marea masă de oameni care execută ordine și consumă.
Identitatea ta va fi redusă la un număr, un cod, un cip, aplicație de telefon sau card. Nu vei exista fără aceste elemente ale noilor tehnologii și nu vei putea face nimic fără ele. Oare acesta a fost planul lui Dumnezeu pentru tine? Poți să te mulțumești doar cu faptul că ești ,,un număr”? Poți să accepți să îți vinzi unicitatea pentru salariul minim garantat și pentru un bol de mâncare?
Despre identitate
Termenul de “identitate” are o largă întrebuințare și gamă de sensuri, mai mult sau mai
putin disputate. Acest concept, complicat și uneori neclar, a fost și continuă să fie dezbătut în domenii diverse, precum: psihologie, sociologie, antropologie, filosofie, științe politice,
arhitectură și urbanism ș.a.
Originea de bază a cuvântului își găsește rădăcinile lingvistice în substantivul latinesc “identitas-tatis”, o derivație a pronumelui “idem”, însemnând “același”. Termenul are o natură comparativă, referindu-se la ideea de împărtășire a anumitor caracteristici, atribute, de emfatizare. Așadar, identitatea se formează prin identificarea unui subiect cu altul/alții (în primul rând cu părinții și alți indivizi din viața unei persoane, dar și cu grupuri, locuri). Această relație poate fi benignă, atunci când un individ aspiră la caracteristicile, valorile și credințele altora (proces de identificare-idealizare) sau poate fi malignă, atunci când individul dorește să se disocieze de caracteristicile celorlalți (proces defensiv de contra-identificare) (Weinreich & Saunderson 2003, Capitolul 1, pag 54–61).
Bătălia pentru identitate
În emisiunea ”Vieți Schimbate”, prezentatorul Ionică Herlea explică această bătălie aprigă pentru identitatea omului: