duminică, decembrie 3, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Bani de la stat pentru fiecare hectar de pădure nouă

Bani de la stat pentru fiecare hectar de pădure nouă

AFR a transmis că fermierii au, în prezent, posibilitatea de a câştiga bani prin împădurire de pe urma terenurilor mai puţin productive, în condiţiile în care, până la sfârşitul anului 2023, România are obligaţia să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe 25.000 de hectare.

Asociaţia Fermierilor din România salută astfel ideea Ministerului Mediului, o ordonanţă de urgenţă fiind deja aprobată de Guvern.

Banii, adică cei 456 de euro pentru fiecare hectar de pădure nouă, vor fi încasaţi anual de proprietar (pentru rolul pe care îl are pădurea nou înfiinţată în stocarea carbonului).

Este adevărat că nu e un cadou pentru fermieri, ci o obligaţie pe care România şi-a asumat-o la nivel european.

În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, invitatul Octavian Berceanu, fost comisar al Gărzii Naționale de Mediu, oferă o opinie avizată cu privire la acest proiect.

”În primul rând banii ar trebui să meargă către proprietarii de păduri care au păduri cu rol de protecție și unde tăierile sau exploatările de masă lemnoasă sunt interzise.

Deoarece acei oameni pierd uzufructul bunului pe care îl au și este normal să primească niște sume compensatorii astfel încât să se bucure că au o proprietate, iar acea proprietate aduce beneficii întregii comunități sau chiar întregii țări.

Vorbim de beneficii legate de calitatea aerului, de menținerea apei în sol, de biodiversitate, de turism, economie.

Sunt multe lucruri care trebuie recompensate pentru cei care au păduri de protecție în România.”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...