marți, septembrie 26, 2023
Acasă Articole Economic Bacșișul nu este un drept în România

Bacșișul nu este un drept în România

Bacșișul nu este un drept în România. Cultura bacșișului este un subiect fierbinte și controversat pentru mulți în acest moment. Pentru americani este surprinzător să afle că există locuri în care nu se așteaptă bacșiș. Însă în multe alte țări obligativitatea bacșișului pare de neconceput, informează wall-street.ro.

„Majoritatea unitățile vor adăuga automat o taxă discreționară”, a declarat Laura Windsor, fondatoarea unei academii de etichetă din Marea Britanie, a declarat pentru CNBC.

„Nu sunteți obligat să plătiți suprataxa dacă serviciul a fost mai puțin satisfăcător. Puteți cere ca taxa să fie scoasă de pe nota de plată dacă ați fost cu adevărat nemulțumit de serviciu”, a adăugat ea.

„Când vine vorba de portari în hoteluri, de șoferii de taxi și de coafeze, dacă sunteți mulțumit de serviciile lor, puteți lăsa bacșiș câteva lire. Deși nu este obligatoriu”, a adăugat ea.

În SUA este din ce în ce mai mare presiune să dai bacșiș

Dar bacșișul ia amploare în Statele Unite. Bacșișurile au devenit mai mari în ultimele decenii – și mult mai frecvente. Potrivit unui raport publicat de Bankrate la începutul acestui an, aproape o treime dintre americani spun acum că cultura bacșișului este „scăpată de sub control”.

Aceasta este o inversare majoră față de trecut. Aceasta este declarația pentru CNBC Make It Marc Mentzer, profesor de resurse umane și comportament organizațional la Universitatea din Saskatchewan. El a studiat pe larg cultura bacșișului.

„În primele decenii ale SUA, bacșișul era văzut ca fiind antidemocratic și antiegalitar”, a spus el. Iar angajatorii erau suspicioși, întrebându-se dacă nu cumva bacșișul era o modalitate de a-și mitui lucrătorii.

Acest lucru s-a schimbat în anii 1920. Atunci o interdicție a alcoolului a spulberat marjele de profit care erau imense, a adăugat Mentzer.

„Proprietarii de restaurante au început să salute obiceiul bacșișului pentru că a luat o parte din presiunea financiară de pe proprietari”, a spus el.

Astăzi, a fi întrebat cât de mult ai vrea să lași bacșiș fie direct, fie pe ecran atunci când faci plăți prin intermediul tabletelor și al aparatelor de carduri, este ceva obișnuit peste tot. De la cafenele la baruri. Precum și pentru livrările de alimente și călătoriile în ride-sharing.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...