luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Educație Bacalaureatul se digitalizează

Bacalaureatul se digitalizează

Bacalaureatul se digitalizează. Ministerul Educaţiei anunţă că generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor, la sesiunea august – septembrie 2023 a examenului naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precizează că îşi doreşte digitalizarea evaluării pentru toate examenele naţionale. Fie că vorbim despre bacalaureat, evaluare naţională, concurs de ocupare a posturilor sau definitivat. Fiind vorba despre un progres nu doar necesar. Pentru că simplifică tot ceea ce înseamnă logistică a organizării acestor examene. Este şi firesc, în contextul evoluţiei tehnologice.

Declarația ministrului

“Un pas uriaș, de care sistemul de învățământ are mare nevoie. Nu vom mai transporta lucrări dintr-un județ în altul pentru evaluare. Se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea afișării. Sunt doar câteva dintre beneficiile evaluării digitalizate. Adaug faptul că lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click.”, scrie ministrul Educației pe Facebook.

Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2023. Aceasta este prima sesiune în care evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise este generalizată.

Ce spune comunicatul?

”Odată cu sesiunea august – septembrie 2023 a examenului naţional de bacalaureat, ale cărui probe scrise încep miercuri, 16 august, Ministerul Educaţiei generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaţilor. În sesiunile iunie – iulie 2022 şi iunie – iulie 2023 ale examenului naţional de bacalaureat, respectiv ale evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, s-a pilotat evaluarea digitalizată a lucrărilor scrise pentru candidaţii din judeţele Călăraşi şi Dâmboviţa”, arată Ministerul Educaţiei într-un comunicat oficial.

”Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite şi instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârşitul probei scrise, în prezenţa candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenţi. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidaţii sau profesorii asistenţi. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat şi aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflaţi în alt judeţ decât judeţul din care provin candidaţii”, transmite Ministerul Educaţiei.

Ce s-a întâmplat în perioada actuală?

În această perioadă, au fost parcurse etapele pentru pregătirea procesului de evaluare digitalizată. Au fost elaborate şi transmise ghidurile pentru fiecare rol de utilizator din platformă.

”Subliniem că procesul de evaluare digitalizată nu implică schimbări în ceea ce priveşte criteriile de evaluare / baremele şi tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat. Ministerul Educaţiei valorifică tehnologia pentru îmbunătăţirea proceselor specifice sistemului educaţional românesc”, se mai precizează în comunicat.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...