Acasă Editoriale Educație Avortul în ad...

Avortul în adolescență

Avortul în adolescență. Care sunt motivele pentru care tinerele (adolescentele) aleg să facă avort? Avortul poate fi o experiență foarte stresantă pentru o adolescentă.  Decizia în sine este dificilă pentru orice femeie, iar traumele asociate pot fi variate și depind de circumstanțele individuale ale fiecărei persoane în parte.

Dintre condițiile nefavorabile în care au luat sau pot lua naștere traumele unei tinere care alege să avorteze, putem aminti:

  • Violul, una dintre cele mai violente forme de abuz, se poate concretiza într-o sarcină nedorită. Trauma care ia naștere în acest context poate fi transferată asupra copilului care va suferi consecințele indirecte ale sarcinii nedorite, în ciuda dragostei pe care mama i-o poartă. Au loc modificări la nivel epigenetic. Conștient sau nu, multe femei abuzate decid să avorteze considerând (în mod eronat) că odată ce scapă de sarcina nedorită, vor fi eliberate și de efectele traumei asociate abuzului.
  • Sărăcia. Cu cât vulnerabilitatea este mai mare, cu atât și riscul expunerii la violență crește. Așadar o tânără săracă poate decide să nu aducă pe lume o ființă căreia nu-i poate oferi strictul necesar. Păstrarea sarcinii poate genera o serie de provocări pe care tânăra consideră că nu le poate gestiona eficient.
  • Rușinea. Deși suntem parte a unei societăți în care familiile monoparentale reprezintă o normalitate, românii încă manifestă stigmatizarea socială a copiilor „din flori”. Iată un alt motiv pentru care o tânără ar decide să avorteze.
  • Anxietate, depresie – stresul asociat unei sarcini nedorite poate copleși într-atât tânăra însărcinată încât ea poate decide, sub presiunea respectivă și sub imperiul modificărilor hormonale asociate sarcinii, să apeleze la avort.
  • Instabilitatea relațională. Din fericire, multe dintre tinere doresc să ofere un cămin copiilor lor. Din nefericire, activitatea sexuală (neprotejată) a tinerelor care nu se află în relații stabile, se concretizează adesea în sarcini nedorite. Un motiv bine întemeiat de altfel care însă vine ca o consecință a activității sexuale neasumate…
  • Complicațiile medicale. Nu putem ignora categoria avorturilor medicale, cele impuse deci de situația medicală precară în care ar ajunge fie mama, fie copilul, dacă sarcina ar continua.

Cum putem diminua / stopa situații nefavorabile?

  • În cazul violului, suportul familiei este foarte important. O familie înțeleaptă va susține tânăra abuzată, o va accepta și o va iubi necondiționat indiferent de decizia pe care ea o va lua în privința sarcinii. În cadrul unor relații de acceptare necondiționată, trauma asociată violului poate fi vindecată, oferindu-i tinerei șansa de a-și clădi o viață împlinitoare în ciuda durerii suferite.
  • Dacă sărăcia este cea care împinge tânăra să ia în considerare avortul, oferirea șansei de a lucra este salvatoare. Din acest motiv este foarte importantă implicarea asistenței sociale, consilierea de dinainte de avort, înțelegerea tuturor variantelor înainte de a lua o decizie care o poate afecta pentru totdeauna.
  • Rușinea, atât de bine predată în societatea românească, afectează enorm capacitatea de gestionare rațională a unor astfel de situații. Acestea pot fi prevenite doar dacă înțelegem puterea negativă a acestei emoții și nu o mai impunem ca virtute în societate.
  • Susținerea emoțională a tinerei pre avort este cea mai eficientă cale pentru ca anxietatea și depresia să nu se instaleze. Valoarea tinerei respective este aceeași indiferent de situațiile pe care le traversează; simțindu-se acceptată, tânăra va putea să decidă rațional ce consideră potrivit pentru binele său și al fătului.
  • Cea mai sigură formă de prevenție pentru sarcinile nedorite este abstinența sexuală. Pentru a nu fi nevoite să avorteze, tinerele ar trebui să se gândească bine înainte de a se angaja într-o relație sexuală și să răspundă întrebării: Și-ar asuma partenerul meu rolul de tată în cazul în care aș rămâne însărcinată sau sunt doar … o simplă parteneră sexuală?
  • Păstrare unei condiții optime a sănătății este o măsură de prevenție pentru avortul impus medical. Dar sunt și situații imprevizibile pe care fiecare tânără le gestionează conform propriilor convingeri.

Putem vorbi despre modificări de personalitate în cazul unei adolescente care a avortat?

Avortul poate afecta personalitatea adolescentei într-o varietate de moduri, în funcție de circumstanțele individuale și de modul în care gestionează evenimentul. Adolescenta poate experimenta simptome de depresie, anxietate, vinovăție, stres post-traumatic sau alte probleme de sănătate mintală după avort. Aceste probleme pot afecta personalitatea ei, ducând la schimbări de comportament și de dispoziție. Unele adolescente se pot simți ușurate sau eliberate după avort și pot fi mai determinate să ia controlul asupra vieții lor. În aceste cazuri, personalitatea lor poate fi afectată într-un mod mai pozitiv, făcându-le mai puternice și mai încrezătoare în propriile lor alegeri.

Fiecare adolescentă este unică și poate reacționa diferit la avort. Sprijinul și consilierea după avort sunt foarte importante pentru ca adolescenta să învețe să-și gestioneze emoțiile și să se adapteze la această schimbare majoră din viața ei.

De ce refuză adolescente ajutorul psihologic?

Adolescentele pot refuza ajutorul psihologic din cauza stigmei asociate problemelor de sănătate mintală. Prin recurgerea la ajutorul unui psiholog, ele ar recunoaște că au o problemă și că nu se pot descurca singure. Ceea ce nu se potrivește deloc cu mentalitatea adolescentină care poate orice și nu are nevoie de nimeni.

Neîncrederea de asemeni poate fi bifată: Dacă psihologul nu le va înțelege? Dacă le va judeca? Dacă nu va păstra confidențialitatea?

Unele adolescente pot considera că nu merită ajutorul. Că ele trebuie să-și poarte singure povara de orice natură ar fi ea.

Și nu în ultimul rând, adolescentele pot refuza ajutorul psihologic pentru că nu cunosc sau nu înțeleg modul în care pot fi ajutate.

Care este vârstă potrivită pentru a începe viața sexuală și de ce?

Vârsta potrivită debutului vieții sexuale este acea vârstă la care tânăra își poate asuma orice consecință a actului sexual (inclusiv o sarcină, da!). Este singura variantă pentru a evita cât mai multe potențiale probleme.

Cum ne conștientizăm adolescenții despre importanța protecției în timpul actului sexual?

  • Prin conștientizarea importanței respectului de sine: fiecare tânără să știe că merită să se respecte și să fie respectată. Comunicare deschisă în ceea ce privește protecția, este vitală într-o relație cu implicare sexuală.
  • Educația sexuală: tinerii au dreptul să-și cunoască anatomia, să știe la ce se expun prin comportamentul sexual – ce riscuri presupune din punct de vedere fizic (de la celebrele boli cu transmitere sexuală până la sarcina nedorită) dar și emoțional.
  • Și nu în ultimul rând, accesibilitatea la mijloace contraceptive.

Ce poate face o adolescentă care a rămas însărcinată, dar nu știe ce decizie să ia în privința sarcinii nedorite?

O astfel de tânără are dreptul să apeleze la consilier, la medic, la persoane competente și de încredere cărora să le împărătească starea în care se află și de la care să-și ia informațiile necesare.

Deoarece situația unei astfel de tinere este foarte stresantă, are nevoie de sprijin din partea părinților, a prietenilor… Tânăra are nevoie să știe că nu este singură.

În această situație, o evaluare cât mai corectă a resurselor este foarte importantă. Tânăra are nevoie să înțeleagă ce se va întâmpla în fiecare scenariu posibil astfel încât să poată decide rațional ce urmează.

Ce comportament trebuie să adopte părinții în astfel de situații pentru a nu afecta și mai mult adolescenta?

Părinții ar trebui să abordeze situația cu înțelegere, compasiune și sprijin pentru fiica lor. Este important ca părinții să ofere suport emoțional și fizic adolescentei. Să îi arate că o iubesc și că vor fi alături de ea în această perioadă dificilă.

Este de dorit ca părinții să nu-și acuze sau să-și învinovățească adolescenta. Ci, mai degrabă, să îi fie aproape ca să poată lua împreună deciziile cele mai potrivite pentru ca, pe termen, lung, regretele să le fie minime.

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...