luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni Oameni și păreri Avocatul poporului, despre interpretarea violului în România

Avocatul poporului, despre interpretarea violului în România

Avocatul poporului, despre interpretarea violului în România. În aceeași măsură cu incestul și pedofilia, violul este o crimă sexuală deosebit de gravă și este pedepsit ca atare. Punctul comun al tuturor violurilor este disprețuirea femeii ori a altui individ, care sunt considerați inferiori. În emisiunea ”Oameni și păreri” cu realizatoarea Laura Manciu, invitata Renate Weber, Avocatul Poporului, a făcut mai multe declarații în acest sens.

Rolul Avocatului Poporului

”În momentul în care a fost creată această funcție în instituție, noi am ales o formulă care ține sau vine pe linia aceea a ombudsman-ului spaniol. Pentru că el este acolo el defensor del pueblo (n.r. apărătorul satului). Dar în realitate nu ești avocatul poporului. Realitatea funcției este una de tip ombudsman. Deci o funcție de mediere. De garant al drepturilor și libertăților constituționale, dar nu în orice fel și în orice situație. Ci doar atunci când acestea par să fie încălcate de administrația centrală sau locală. 

Nu avem voie sub nicio formă să intervenim atunci când un dosar este deja pe rol sau este în ancheta procurorilor/parchetului.

Renate Weber se declară revoltată de anumite hotărâri judecătorești

Aici aș vrea să fac un ușor amendament. De vreun an și ceva, revoltată fiind eu de foarte multe anchete penale și hotărâri judecătorești pe care le-am văzut în privința unor copii. Copii de 9-12 ani care au fost victime ale violului în mod clar. Înfăptuitorii în loc să fie condamnați pentru viol, au fost condamnați pentru act sexual cu un minor.

Demersuri pentru schimbarea încadrării juridice la actul sexual cu un minor

Noi am început să facem demersuri, poate forțând puțin legea deși e vorba de interpretare, și am solicitat Parchetului și instanțelor să schimbe încadrarea juridică. Vă voi explica și de ce facem asta. Pentru că o dată este revoltător să spui că un copil are reprezentarea consecințelor actului sexual la care este supus. Evident nu putem vorbi de un consimțământ. 

Dreptul la demnitate al copilului este imperativ

Din punctul meu de vedere dreptul la demnitate al copilului înseamnă inclusiv să-i respecți statutul lui. Nu e același lucru să fie victimă a unui viol sau să fie un partener care a consimțit la un act sexual. În realitate a fost un abuz total. Astea au fost singurele situații în care noi am intervenit, am solicitat schimbări de încadrări juridice. 

Deși cu pași înceți, există progrese

Într-o primă fază am pierdut. Dar acum am început să avem și hotărâri care spun că trebuie să luăm în considerare ce a spus Avocatul Poporului. Din punctul nostru de vedere e și o formă de a explica Parlamentului de ce este necesară schimbarea legislației și impunerea vârstei la care orice fel de act sexual cu un minor trebuie să fie considerat viol.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...