duminică, februarie 25, 2024
Acasă Emisiuni Comorile înțelepciunii „Aveți grijă de ei online”

„Aveți grijă de ei online”

„Aveți grijă de ei online”. Un studiu realizat în 2021 susține că, în medie, utilizarea zilnică a ecranelor a crescut față de anul 2019 în rândul preadolescenților la cinci ore și 33 de minute (de la patru ore și 44 de minute), și la opt ore și 39 de minute (de la șapte ore și 22 de minute) pentru adolescenți.

Timpul alocat ecranului evident că înlocuiește timpul care, altfel, ar fi dedicat familiei, activităților casnice, somnului, cititului etc. Dar nu doar acestea sunt îngrijorările prezentate de specialiști, ci și calitatea conținutului pe care copiii îl urmăresc. De la știrile îngrozitoare (război, catastrofe, accidente etc.) până la pornografie, copiii sunt expuși fără cenzură în mediul online. Chiar și jocurile banale deschid pe nesimțite opțiuni de accesare ale unor conținuturi sexuale evidente.

Diana Graber, fondatoarea Cyberwise (un site web pentru adulți care doresc să ajute tinerii să folosească tehnologia în siguranță) și autoarea cărții „Raising Humans in a Digital World”, oferă câteva sugestii pe care le putem folosi cu ușurință.

  1. Îndeamnă-i pe copii să analizeze cum își petrec timpul pe parcursul unei singure zile. O evidență pe ore timp de o zi (24 de ore) este o opțiune foarte bună pentru ca ei să poată înregistra fiecare activitate. Cel mai probabil vor fi surprinși de rezultate!
  2. Îndeamnă-i pe copii să scrie o listă de 25 de activități pe care le-ar face dacă nu ar exista ecrane și apoi sugerează-le să petreacă o vacanță de 24 de ore fără ecrane. „Vacanța” va fi dedicată îndeplinirii câtorva dintre acele activități de pe listă.
  3. Cereți-le un feedback. Cum s-au simțit fără ecrane pe pacursul „vacanței”? Un alt sondaj a constatat că doar 34% dintre adolescenți au spus că le place să folosească social media foarte mult, restul având deja rezerve în privința acesteia și ar aprecia o pauză de ecran.
  4. Creați un acord privind consumul de tehnologie, detaliind diverse aspecte, inclusiv când și unde pot copiii utiliza ecranele. De exemplu, copiii mai mici pot viziona YouTube doar atunci când un părinte este în cameră cu ei.
  5. Purtați regulat discuții cu copiii despre ecrane și social media. Întrebați-i care influenceri de pe YouTube le plac și de ce, sau, dacă sunt pe alte platforme, întrebați-i ce urmăresc și ce găsesc interesant acolo.
  6. Explicați-le importanța confidențialității și faptul că ceea ce ei împărtășesc se va reflecta asupra lor și a reputației lor. Ar putea fi utilă și discuția despre natura selectivă a social media, astfel încât copiii să înțeleagă că oamenii postează atunci când se distrează foarte bine sau când au o zi când părul lor arată foarte bine, și asta nu reflectă neapărat realitatea lor constantă.
  7. „Consumați” social media împreună cu copiii voștri. Așa veți avea oportunitatea de a vă împărtăși valorile și așteptările. „Intrați online cu ei, puneți-le întrebări, fiți curioși și încercați să nu fiți critici”, a spus dna. Graber. La fel cum ați avea grijă de ei la colțul străzii sau în parc, aveți grijă de ei online.

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ

Crestinii și atitunea pozitivă a vieții pe pământ. Pentru mulți creștini, atitudinea pozitivă față de viața pe pământ este o parte integrantă a credinței...

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin?

Care sunt cele mai importante calități ale unui partener creștin? Calitățile unui partener creștin pot contribui la o relație sănătoasă și profundă, bazată pe...