Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) previzionează o contractare mai severă a economiei şi o redresare mai slabă în 2021 pentru regiunile unde este prezentă instituţia financiară internaţională, apreciind că efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) durează mai mult timp decât s-a anticipat, transmite Reuters.
BERD se aşteaptă acum ca în cele 38 de regiuni în care investeşte economia să scadă în medie cu 3,9% anul acesta, faţă de un declin de 3,5% previzionat în mai, urmând să înregistreze o creştere de 3,6% în 2021.
Efectele economice negative ale pandemiei se văd în cererea mai redusă pentru exporturi, în colapsul turismului, în declinul remitenţelor şi în preţurile mai scăzute ale materiilor prime.
„Devine evident că ne confruntăm cu al doilea val de infecţii cu coronavirus”, a afirmat economistul şef al BERD, Beata Javorcik, potrivit Agerpres.
Economiile puternic dependente de sursele de venit extern, cum ar fi Albania, Croaţia, Cipru, Grecia şi Muntenegru, afectate de scăderea semnificativă a numărului de turişti în acest an, ar urma să înregistreze cel mai sever declin.
Ţările care se bazează pe muncitorii care lucrează în străinătate şi trimit bani acasă sunt de asemenea sever afectate, remitenţele din Rusia, Asia Centrală, Europa de Est şi Caucaz au scăzut cu 29% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019.
Alte sectoare, cum ar fi turismul, s-ar putea confrunta pe termen mai lung cu pagube de durată, avertizează BERD.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă.
În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.