8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Avertisment sumbru pentru România – seceta este tot mai prezentă

Avertisment sumbru pentru România – seceta este tot mai prezentă

Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a intermediat o întâlnire între fermierii din Vrancea şi reprezentanţii Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor şi ai Societăţii Meteorologice Române, după ce fermierii vrânceni au solicitat prefectului oprirea tragerilor cu rachete antigrindină în judeţ. La această întâlnire a participat și Preşedintele Societăţii Meteorologice Române, Ion Sandu, alături de directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu.

 

„Vreau să vă spun vor veni vremuri grele. Eu vă înţeleg disperarea. Secetele vor fi atât de cumplite, încât, repet, vă înţeleg disperarea.

Dar faceţi foarte mult rău dacă anulaţi acest plan antigrindină. Ca să reducem efectele secetelor care vor veni, trebuie făcute irigaţii. Şi dumneavoastră sunteţi într-o zonă binecuvântată.

Pe fiecare râu mijlociu trebuie un mini-baraj. Trebuie făcute perdele de protecţie agricolă. (…)

Astea sunt problemele pe care trebuie să le ridicaţi. Sistemul antigrindină şi creştere a precipitaţiilor este o componentă din aceste patru măsuri pe care trebuie să le ia guvernele pentru perioadele care vor veni.

Şi a patra este investirea banilor în cercetare, să alegem soiuri rezistente la secetă. Sunt reguli generale.

Dacă nu le respectăm şi nu le implementăm toate odată, ne întâlnim şi la anul, şi la anul, fără folos. Seceta este atât de cumplită, încât nu vă imaginaţi şi este numai începutul”, a spus Ion Sandu.

La rândul său, directorul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Căunei Florescu, le-a explicat fermierilor modul în care acţionează sistemul antigrindină, dar şi modalităţile prin care autorităţile doresc să combată seceta în următorii ani.

„Noi putem creşte precipitaţiile în fiecare sezon. (…) Prin lege este prevăzut să achiziţionăm opt avioane care să însămânţeze norii şi să crească precipitaţiile.

Am făcut toate procedurile legale şi trebuie să identificăm finanţarea.

Avem certitudinea că vom primi bani din PNRR şi vom achiziţiona aceste avioane.

Dacă nu, actuala conducere, Guvernul, caută surse de finanţare să cumpărăm aceste avioane.

Acum, dacă aş avea două avioane aici, în Vrancea, vă spun că într-o săptămână se schimbă situaţia. (…)

A doua tehnologie este tehnologia generatoarelor şi a baloanelor, pe care poate să o achiziţioneze orice fermier, cu avizul nostru. Orice tehnologie funcţionează, dacă ai aparatura necesară să vezi ce se întâmplă.

Cei care stau pe ogor şi văd că dispar norii… nu dispar norii. Balanţa de apă nu se schimbă. Noi urmărim numai norii care produc grindină.

Dacă nu acţionăm, acolo, în zona respectivă, va cădea grindină şi va produce distrugeri. Dacă acţionăm, cade numai apă.

Dar numai acolo, nu în altă parte. Veţi fi ajutaţi, pentru că prin dumneavoastră suntem şi noi ajutaţi. Dumneavoastră produceţi hrana pe care o consumăm noi.

Dacă dumneavoastră nu o produceţi, noi nu mâncăm.

Este interesul general, politic, să creăm acele condiţii de a produce hrana şi să avem apă”, a spus Căunei.ULTIMELE ARTICOLE

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]