8.5 C
București
miercuri, 10 august 2022
Acasă Editoriale Actualitate Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

”Din luna august, România începe să emită şi cărţi de identitate electronice. Noile documente vor avea dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale posesorului. Noul format are şi câteva avantaje faţă de cel actual”, informează site-ul Observator.

Totodată aceste cărți de identitate vor fi mai ușor de folosit în plata taxelor, impozitelor și chiar și a altor lucruri care până acum implica foarte multă birocrație.

De asemenea mărimea mai mică îl face mult mai accesibil pentru multe portofele, fiind vorba despre mărimea unui card bancar.

Bineînțeles, motivul principal nu este micșorarea cărții de identitate, ci adăugarea mai multor elemente ce țin de siguranța cetățeanului, buletinul vechi fiind foarte ușor de falsificat. Aceste noi elemente includ amprente, imagine facială și vor include cip.

Această reglementare de altfel este cerută de Uniunea Europeană, majoritatea țărilor vestice folosind de ceva timp acest tip de siguranță, mai ales în aeroporturi.

La început, aceste cărți de identitate vor fi eliberate doar în municipiul Cluj Napoca, ca proiect pilot și apoi va urma ca procedura să fie extinsă și în restul țării, fiind disponibile doar la alegerea fiecărei persoane, cel puțin la început.

Cei care nu doresc să folosească noile cărți de identitate din motive diverse, pot rămâne la buletinele clasice, însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a circula în Uniunea Europeană și va fi nevoie și de pașaport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.ULTIMELE ARTICOLE

Oficial din Ucraina: ”În cazul unui incident nuclear, va fi afectat nu doar sudul Ucrainei”

La centrala atomo-electrică din Zaporojie, cea mai mare din Europa și pe care invadatorii ruşi ameninţă acum să o arunce în aer, sunt stocate...

Guvernatorul BNR: ”Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă”

„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la...

Președintele PSD se arată nemulțumit de gestionarea crizei energiei din România

„Guvernatorul BNR a spus un lucru corect, cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat la energie. Decizia cea...

Primarul Capitalei, despre taxarea parcărilor din București: ”Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate”

Nicuşor Dan a reiterat, în cadrul unei emisiuni, faptul că din 15 august vom fi amendaţi toţi cei care parchează pe aşa-numitele „locurile albastre”...