8.5 C
București
joi, 20 ianuarie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

”Din luna august, România începe să emită şi cărţi de identitate electronice. Noile documente vor avea dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale posesorului. Noul format are şi câteva avantaje faţă de cel actual”, informează site-ul Observator.

Totodată aceste cărți de identitate vor fi mai ușor de folosit în plata taxelor, impozitelor și chiar și a altor lucruri care până acum implica foarte multă birocrație.

De asemenea mărimea mai mică îl face mult mai accesibil pentru multe portofele, fiind vorba despre mărimea unui card bancar.

Bineînțeles, motivul principal nu este micșorarea cărții de identitate, ci adăugarea mai multor elemente ce țin de siguranța cetățeanului, buletinul vechi fiind foarte ușor de falsificat. Aceste noi elemente includ amprente, imagine facială și vor include cip.

Această reglementare de altfel este cerută de Uniunea Europeană, majoritatea țărilor vestice folosind de ceva timp acest tip de siguranță, mai ales în aeroporturi.

La început, aceste cărți de identitate vor fi eliberate doar în municipiul Cluj Napoca, ca proiect pilot și apoi va urma ca procedura să fie extinsă și în restul țării, fiind disponibile doar la alegerea fiecărei persoane, cel puțin la început.

Cei care nu doresc să folosească noile cărți de identitate din motive diverse, pot rămâne la buletinele clasice, însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a circula în Uniunea Europeană și va fi nevoie și de pașaport.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


ULTIMELE ARTICOLE

Joe Biden promite să trimită mai multe trupe americane în România

În cadrul conferinței de presă susținute în ajunul marcării unui an de când a preluat mandatul prezidențial, președintele american Joe Biden a spus Statele Unite...

Nicușor Dan, despre greva șoferilor: Este o acțiune politică

Greva de la STB este o acțiune ilegală și foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni, a declarat primarul general Nicușor Dan. El a...

Nicolae Ciucă, discuții cu ambasadoarea Franței la București, despre securitatea din Estul Europei

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit-o, marţi, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea Republicii Franceze la Bucureşti, Laurence Auer. Întrevederea a avut loc în contextul exercitării...

Suntem țara în care alimentele de bază au devenit un lux?

În emisiunea Conectat by Ani Crețu, luni 17 ianuarie, avându-i ca invitați pe domnii Gabriel Ștefănescu, analist economic și Ilie Toma, deputat, șeful Comisiei...