joi, februarie 22, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

Au fost introduse, în România, noile buletine: mai mici și cu cip

”Din luna august, România începe să emită şi cărţi de identitate electronice. Noile documente vor avea dimensiunea unui card bancar şi pot stoca datele biometrice ale posesorului. Noul format are şi câteva avantaje faţă de cel actual”, informează site-ul Observator.

Totodată aceste cărți de identitate vor fi mai ușor de folosit în plata taxelor, impozitelor și chiar și a altor lucruri care până acum implica foarte multă birocrație.

De asemenea mărimea mai mică îl face mult mai accesibil pentru multe portofele, fiind vorba despre mărimea unui card bancar.

Bineînțeles, motivul principal nu este micșorarea cărții de identitate, ci adăugarea mai multor elemente ce țin de siguranța cetățeanului, buletinul vechi fiind foarte ușor de falsificat. Aceste noi elemente includ amprente, imagine facială și vor include cip.

Această reglementare de altfel este cerută de Uniunea Europeană, majoritatea țărilor vestice folosind de ceva timp acest tip de siguranță, mai ales în aeroporturi.

La început, aceste cărți de identitate vor fi eliberate doar în municipiul Cluj Napoca, ca proiect pilot și apoi va urma ca procedura să fie extinsă și în restul țării, fiind disponibile doar la alegerea fiecărei persoane, cel puțin la început.

Cei care nu doresc să folosească noile cărți de identitate din motive diverse, pot rămâne la buletinele clasice, însă acestea nu vor putea fi folosite pentru a circula în Uniunea Europeană și va fi nevoie și de pașaport.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Evită relațiile toxice

O relație de cuplu toxică este una în care există un model de comportament dăunător, abuziv sau manipulativ între parteneri. Aceasta poate include abuz...

Tehnici de îngrijire corectă a părului

Părul sănătos și strălucitor este un aspect important al cărții noastre de vizită și necesită o îngrijire adecvată pentru a rămâne în formă optimă. Mai...

Cum poți recunoaște AVC-ul? Primele semne!

Un accident vascular cerebral (AVC) poate fi o afecțiune gravă și este important să poți recunoaște semnele timpurii pentru a solicita imediat ajutor medical...

Valentine’s Day – o zi a iubirii, nu altă zi a violenței

Măsurând sintagmele populare spuse la nervi sau apăsat, bizare sau ciudate le includem în bagajul nostru verbal și comportamental: ,,Iubirea naște violență”? ,,Eu te-am...