8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni Atunci când și terapeutul are atacuri de panică

Atunci când și terapeutul are atacuri de panică

Atacul de panică este o criză de angoasă intensă, cu apariție brutală, a cărei intensitate maximă este atinsă foarte rapid, în câteva minute. Ea prezintă numeroase semne fizice, precum palpitații și tahicardie, senzație de apăsare sau de sufocare, frisoane sau bufeuri de căldură, vertijuri și senzații de instabilitate etc.

Este însoțit uneori de un sentiment de neîmplinire sau depersonalizare, adică persoana în cauză are impresia că este ireal ceea ce i se întâmplă sau că este martorul acestui lucru, ca și cum ar fi înstrăinată de ea însăși și s-ar privi fiindu-i rău.

Pe durata atacului de panică, subiectul are senzația că riscă să moară, din cauza simptomelor fizice sau că înnebunește ori că își pierde controlul asupra lui însuși din cauza simptomelor psihologice.

Atacul de panică prin ochii unui romancier

Scriitorul Philippe Delerm face portretul unui profesor de litere, de 45 de ani, afectat de ceea ce seamănă foarte mult cu niște atacuri de panică:

”Se poate întâmpla oricând. Te crezi puternic, senin la minte și trup, și apoi, iată. Totul devine dificil. Să stai la coadă la brutar, să aștepți la ghișeul de la poștă, să schimbi câteva fraze în picioare pe trotuar. Momente pe care le-aș asemui cu niște cavități găunoase, fără miză aparentă, dar care devin munți. Te simți clătinându-te, crezi că mori și e stupid…”

Și terapeutul poate experimenta atacul de panică

În emisiunea ”Spune-mi cum” cu Antonia Fudulu, invitata Mihaela Barna, terapeut, povestește experiența ei cu acest fenomen:

”Când eram de vorbă cu prietena mea și îi povesteam de evenimentul nefericit cu ceva timp în urmă, am avut un atac de panică. Chiar și terapeut fiind, chiar și cu toate metodele de terapie pe care le cunosc, da am avut atac de panică. Și voi mai spune povestea asta pentru că în ciuda faptului că sunt terapeut, asta nu înseamnă cu nu sunt om. În continuare am emoții. În continuare am evenimente peste care încă nu am trecut la nivel inconștient.”

Pentru a urmări întreaga poveste, urmărește emisiunea aici: https://www.youtube.com/watch?v=3gGG8YxMUJY

 ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]