luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Atunci când prea mult este prea mult

Atunci când prea mult este prea mult

Atunci când prea mult este prea mult, devine depresie ori epuizare. În acești câțiva termeni poate fi descris burnout-ul. Este o stare în care din ce în ce mai mulți dintre noi ne aflăm, într-o epocă a vitezei în care și a opri pentru 5 minute te poate face să te simți vinovat. Deși cu toții strigăm pe social media despre importanța sănătății mentale, prea puțini ne și preocupăm de ea.

Ce este burnout?

Specialiștii doc.ro ne informează că termenul „burnout” a fost inventat în anii 1970 de psihologul american Herbert Freudenberger. L-a folosit pentru a descrie consecințele stresului sever și ale idealurilor înalte în profesiile celor ce se dedicau ajutorării altora. Precum medicii sau asistentele. Freudenberger a definit burnout-ul ca fiind „stingerea motivației, mai ales atunci când devotamentul cuiva față de o cauză sau o relație nu reușește să producă rezultatele dorite”.

Cum știm că am ajuns în acest moment?

  • Extenuarea: Persoanele afectate se simt stoarse și epuizate emoțional, incapabile să facă față activităților zilnice, obosite și supărate, rămase fără energie. Fizic, apar durerile și problemele intestinale.
  • Distanțarea de activitățile legate de serviciu: Cei ce suferă de burnout au locuri de muncă stresante care le provoacă frustrare. Devin cinici în relațiile cu colegii, încep să se distanțeze emoțional și nu mai au sentimente pozitive legate de munca lor.
  • Performanță redusă: Burnout-ul afectează sarcinile de zi cu zi de la serviciu, de acasă sau atunci când persoana își îngrijește un membru al familiei. Negativitatea le afectează modul în care își privesc atribuțiile, astfel încât le este greu să se concentreze, devin apatici și își pierd creativitatea.

Atunci când prea mult este prea mult

Exercițiile fizice pot ajuta la ameliorarea tensiunii legate de muncă. La fel și alocarea de câteva minute pentru a te deconecta. Adică fără niciun device în preajmă. Dacă lucrezi la computer, apoi stai pe telefon în timp ce te întorci acasă, apoi te așezi pe canapea și urmărești un film, toate acestea te stimulează. Creierul tău are nevoie de o pauză pentru a ajuta la protejarea împotriva stresului. Ceea ce înseamnă să te îndepărtezi de ecrane. Dar și să-ți oferi câteva momente de liniște, stând cu gândurile tale, fără distrageri.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...