miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Familie Legătura strânsă dintre miros, emoții și memorie

Legătura strânsă dintre miros, emoții și memorie

Între miros, emoții și memorie există o legătură strânsă datorată interconectării puternice a regiunilor cerebrale care se ocupă de gestionarea lor. Este motivul pentru care anumite arome stârnesc amintiri puternice, transformând astfel simțul mirosului într-o adevărată mașină a timpului.

Atunci când mirosul de clor adie prin aer se întâmplă să ne amintim de o vacanță petrecută pe marginea unei piscine. La fel se întâmplă şi cu mirosul de brad sau de cozonaci calzi care amintește mereu de Crăciunul din copilărie.

De ce se întâmplă acest fenomen sau de ce mirosul stârnește amintiri? Pentru că nasurile noastre au un mod anume de a adulmeca nostalgia.
După ce mirosul intră în nas, acesta călătoreşte prin intermediul nervilor cranieni spre bulbul olfactiv care ajută creierul să proceseze mirosul. Bulbul olfactiv este parte din sistemul limbic, adică a centrului emoţional al creierului. Ca membru al sistemului limbic, bulbul olfactiv poate accesa cu uşurinţă amigdala care joacă un rol important în amintirea emoţională.

Simţul olfactiv are un impact puternic asupra amigdalei care procesează emoţiile. „Amintirile pe care le evocă sunt bune şi sunt mult mai puternice”, a explicat Howard Eichenbaum de la Universitatea din Boston. Tocmai această legătură strânsă dintre simţul olfactiv şi amigdală este unul din principalele motive pentru care mirosul dă naştere nostalgiei.

Dr. Ron DeVere, specialist în studierea tulburărilor de gust şi miros, susţine că atunci când oamenii încearcă să îşi amintească ceva în mod conştient tind să se concentreze pe detalii nu pe sentimente.

„Când simţi un miros, s-ar putea nici să nu îl identific, dar totuşi îl asociezi cu unele amintiri”, a explicat acesta.

De asemenea, există o legătură şi între sistemul olfactiv şi hipocamp, aceasta fiind critică pentru dezvoltarea amintirilor. Chiar dacă sistemul olfactiv interacţionează cu emoţiile şi centrii memoriei de la nivelul creierului, el nu este conectat şi cu alte regiuni.
„Mirosul ne trezeşte amintiri. El intră în părţile emoţionale şi ale memoriei, de la nivelul creierului, la fel cum cuvintele ajung în părţile de gândire”, a declarat dr. Ken Heilman, profesor de neurologie de la Universitatea din Florida.

De asemenea în procesul de memorare și învățare, un rol esențial îl are somnul odihnitor, cel care ajută la stocarea informației și la stratificarea ei astfel încât să poată fi evocată cât mai ușor. Studiile recente arată că îmbinarea corectă a acestor elemente favorizează procesul de învățare într-un mod uimitor. Astfel, folosirea unei arome în timpul procesului de învățare și folosirea aceleiași arome în timpul somnului ce urmează învățării a dus la creșterea cu 30 % a capacității de memorare și evocare a informației.

Despre toate acestea, dar și multe altele aflați urmărind emisiunea MENS SANA cu Consuela Bălașa

 

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...