Atunci când fobiile devin ciudate. Cunoaștem cu toții ce înseamnă fobia și cum aceasta ne face viața amară. Teama de întuneric, teama de necunoscut, de înălțimi, apă și insecte sunt destul de comune și ne gândim, probabil, că acestea sunt singurele fobii pe care le are omul. Însă, vei avea parte de o surpriză.
Fobia este o teamă irațională față de o situație, un obiect, un animal care în general sunt considerate neamenințătoare. Teama este însoțită de comportamentul de evitare a situației respective, comportament ce adeseori duce la imposibilitatea îndeplinirii sarcinilor zilnice și izolare socială.
Clasificată psihologic, fobia face parte din tulburările anxioase, precum tulburarea de anxietate generalizată, tulburarea obsesiv-compulsivă și tulburarea de stres posttraumatic.
Cum apar fobiile? (ex: cea socială)
Elizabeth şi King (2004) concluzionau în studiul lor privind etiologia fobiei sociale că importanţi în dezvoltarea acesteia, pe lângă factorii genetici şi interacţiunile dintre părinţi şi copii, sunt şi experienţele traumatizante cu ceilalţi (relatate de 56% dintre subiecţi), deficite în sfera competenţelor sociale sau a procesării informaţiilor şi cogniţiilor sociale. De asemenea, studiul menţionat sublinia relevanţa cercului vicios format de timiditate şi anxietate, în sensul că anxietatea poate duce la o atitudine rezervată faţă de ceilalţi, dar şi invers, atitudinea rezervată poate interveni în interacţiunile sociale şi în formarea abilităţilor sociale, care poate duce la o creştere a anxietăţii sociale.
Câteva tipuri de fobii ciudate
Ablutofobia – Teama de a se îmbăia
Ablutofobia este teama anormală și persistentă a unei persoane de a se îmbăia, spăla sau curăța. Aceasta este una dintre fobiile specifice situaționale. Ablutofobia tinde să se regăsească mai mult în rândul copiilor și femeilor decât al bărbaților și mai ales la oamenii foarte emotivi.
Anthofobia – Teama de flori
Anthofobia este o teamă persistentă față de flori. Deși cei care suferă de aceasta înțeleg, în general, că florile nu reprezintă o amenințare, trec invariabil prin stări de anxietate când le văd sau se gândesc la ele.
Orice gen sau specie de flori le pot insufla teama, la fel și orice parte a acestora, ca petala sau tulpina. Anthofobia se referă, de asemenea, și la obiecte mici și inofensive, cum ar fi o bucățică ruptă de hârtie.
Heliofobia – Teama de lumina soarelui (Nebunia Vampirilor)
Heliofobia este o problemă care afectează sute de oameni, dar care nu este îndeajuns de cercetată.
Cei care suferă de Heliofobie se feresc de soare și sunt preponderent denumiți „păsări nocturne”. Sunt înfricoșați de lumina soarelui și încearcă să stea cât mai pe întuneric. Locuiesc în subsoluri sau pivnițe și își ocupă anormal de mult timp cu activități casnice. Televizorul, filmele și mai ales poveștile cu vampiri sunt câteva dintre cauzele heliofobiei.
Fobofobia – Teama de a avea o fobie
Fobofobia este teama de fobii și, mai specific, de senzațiile interne asociate cu fobia și anxietatea. Fobofobia intervine între stresul pe care îl poate resimți pacientul și fobia pe care acesta a dezvoltat-o și efectele asupra vieții lui, altfel spus un pod între anxietatea/panica pe care o simte pacientul și tipul de fobie de care se teme, creând astfel o predispozitie extremă și intensă la fobia de care acesta se teme.
Indiferent de fobia ta însă, există o rezolvare pentru aceasta!
Teoria cognitiv-comportamentală explică mecanismul de apariție a fobiilor și oferă și soluția. Cea mai eficientă metodă de tratare a fobiei de zbor o reprezintă terapia prin expunere. Este metoda, în care, cu ghidarea terapeutului specializat, clientul e expus treptat la stimulul temut, cu scopul de a-i reduce sensibilitatea la acesta.
Unele studii arată că 90% din persoanele al căror tratament a inclus expunerea la un zbor real au continuat să zboare și după un an sau după patru ani, când au fost contactați din nou.
E important să nu lăsăm fricile să ne controleze viața, pentru că acestea nu fac decât să ne îngusteze orizonturile.
[…] Citeste mai mult […]