Ați auzit de școala din deșert? ”În deșert o școală?”, te-ai putea întreba nedumerit. Și ce am putea învăța sau prelua de la o astfel de școală? A fost una din cele mai mari din lume. Ce este interesant la această școală este că, elevii erau și adulții și copiii. Această școală nu mai există astăzi, dar putem învăța niște principii pentru instituțiile de învățământ de astăzi.
Activități practice: meșteșuguri și lucru manual
Evreii fuseseră robi sute de ani în Egipt și fuseseră eliberați. Se aflau în Deșertul Sinai, chiar lângă Muntele Sinai. Dumnezeu era învățătorul lor, ei erau învățăceii – elevii. El dorea să facă din ei poporul Lui, un exemplu pentru toate popoarele pământului.
Pentru început Dumnezeu i-a rugat să construiască un Templu portabil sau Tabernacolul. Toți au fost invitați să ia parte la construirea Sanctuarului. Acesta a fost construit din daruri de bunăvoie și din cele mai alese. Israeliții au învățat aici să fie darnici. Tot poporul a adus tot ce a fost nevoie cu inimă largă.
Sanctuarul a fost construit de oameni. Acolo a fost o incredibilă școală de meserii. A fost nevoie de specialiști în sculptura lemnului, în aur și argint, materiale și broderii.
Chiar dacă suntem la secole distanță de Școala din deșert, copiii sunt cei mai fericiți atunci când dăruiesc și atunci când lucrează ceva cu mâinile lor. Prin aceasta ei se construiesc, mâinile sunt extensii ale creierului. Lucrul manual, meșteșugul dezvoltă creativitatea, ajută copilul să se liniștească și să se concentreze.
Ordinea exterioară creează ordine în minte
După ce a fost construit și dedicat, centrul vieții evreilor era Tabernacolul. El se afla în centrul taberei, care era așezată într-o ordine perfectă. În jurul acestuia se aflau corturile preoților și ale leviților, și după aceea fiecare trib se așeza la steagul lui. Dumnezeu iubește ordinea și a dorit ca și poporul Israel să fie ordonat. Ce principiu simplu, dar atât de important pentru creșterea armonioasă a copiilor!
Toată ființa implicată în educație
În fiecare zi, prin intermediul slujbelor de la Sanctuar israeliții primeau lecții. Întreaga lor ființă era angrenată: vizual, auditiv, tactil, olfactiv și gustativ. Este foarte bine cunoscut faptul că atunci când mai multe simțuri sunt implicate, învățarea este mult mai eficientă.
Astfel că, slujbele de la Sanctuar și marile sărbători cereau implicarea poporului. Acestea erau văzute – oamenii auzeau sunetul de trompetă de la diverse sărbători, cântecul leviților, cuvintele preoților; tămâia și jertfele aduse răspândeau un miros prin toată tabăra; în cadrul unor ceremonii aveau de cules ramuri, de adus miei, de mâncat împreună cu familiile lor. Toate acestea lăsau o amprentă profundă în sufletul lor – adulți cât și copii.
Redescoperirea principiilor sănătoase de educație
Învățătorii de astăzi ar trebui să studieze și să redescopere căile lăsate de Dumnezeu pentru a educa mintea copiilor. Tabletele, laptopurile sau tablele interactive introduse în educație contribuie doar în mică măsură la dezvoltarea copiilor. De cele mai multe ori, mai mult rău fac. Copiii au nevoie să atingă, să manevreze obiectele, să audă, să vadă lucruri reală, să construiască cu mâinile lor, să se miște, nu doar să atingă un ecran sau să butoneze niște tastaturi și să stea nemișcați pe scaune.
Articol scris de Ciprian Piciorang
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]