Inflația, în România, scapă de sub control, iar buzunarul românului are din ce în ce mai mult de suferit. Banca Națională a României, în acest timp, a anunțat o majorare a dobânzii de politică monetară ceea ce înseamnă credite mai scumpe pentru românii care s-au îndatorat la bănci. La ce se mai pot aștepta oamenii în viitor? Mai există obișnuita listă de nevoi și dorințe sau totul se transformă în pură supraviețuire?
În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, invitatul Adrian Negrescu, consultant economic, oferă o perspectivă avizată cu privire la ceea ce reprezintă acest anunț pentru români.
”Inflația într-adevăr a ieșit de sub control. Toate estimările făcute de BNR legate de inflație, care vedeau un vârf de creștere a prețurilor undeva în luna iunie, de aproximativ 12%, iată că au fost date peste cap, iar Banca Națională probabil va veni cu o nouă prognoză.
Totodată a mai anunțat un lucru foarte interesant dincolo de această decizie de politică monetară, faptul că inflația se va menține la un nivel ridicat, adică creșterile de prețuri vor continua până anul viitor în iarnă.
Astfel că urmează niște vremuri foarte interesante din punct de vedere financiar pentru marea majoritate a românilor, creșteri de dobânzi, care înseamnă creșteri de rate, care înseamnă scăderea consumului, care înseamnă probleme economice, care cu tot cu inflație ne duc înspre ceea ce ne așteptăm și anume spre recesiune.”
Declarația oficială a băncii:
”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele:
– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022;
– păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
– menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.”
Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici: