8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate ATENȚIE! Infractorii cibernetici încearcă să păcălească utilizatorii pentru a le afla datele...

ATENȚIE! Infractorii cibernetici încearcă să păcălească utilizatorii pentru a le afla datele personale

În fiecare zi, mai mult de 18 milioane de e-mail-uri cu înșelătorii legate de COVID-19 sunt expediate către utilizatorii Gmail, a anunțat Google, potrivit BBC.

Google a avertizat că pandemia de coronavirus a dus la o explozie a atacurilor de tip phishing prin e-mail.

În cazul atacurilor de tip phishing, infractorii cibernetici încearcă să păcăleasă utilizatorii să-și dezvăluie datele personale.

Foto Pixabay

Google a anunțat că blochează zilnic aproape de 100 de milione de mesaje e-mail care conțin atacuri de tip phishing. Dintre acestea 20% sunt legate de pandemia de coronavirus.

Virusul ar putea fi cea mai folosită temă de până acum de către autorii atacurilor de tip phishing.

Atacurile prin e-mail legate de coronavairus vin cu diferite abordări.

Spre exemplu, pot fi mesaje e-mail care se prezintă a fi trimise de organizații precum OMS, iar destinatarul este încurajat să descarce un program software sau să doneze bani.

Infractorii cibernetici mai folosesc mesaje care par a fi trimise de instituții publice, iar prin acestea încearcă să obțină stimulentele oferite populației de unele state.

Google susține că reușește să oprească 99,9% din mesajele cu atacuri înainte să ajungă la utilizatori. Serviciul Gmail este folosit de aproximativ 1,5 miliarde de oamein din toate lumea.

“Atacurile de tip phishing au o trăsătură comună: se bazează pe o emoție, iar acest lucru care ne face să acționăm fără ezitare sau să nu ne gândim prea mult la ce urmează să facem în acel moment”, spune Scott Helme, cercetător independent de securitate cibernetică.

“Pandemia de coronavirus este un subiect foarte emoțional în acest moment, iar infractorii cibernetici știu asta. Ei speră că persoanele obișnuite vor fi mai ușor de convins să acceseze un link sau să urmeze instrucțiuni dăunătoare lor dacă folosesc această momeală”.

Foto Pixabay

Cercetătorii din domeniul siguranței cibernetice au mai descoperit atât site-uri înșelătoare, cât și aplicații pentru telefoanele mobile, iar acestea erau construite folosind informații reale despre pandemie.

O aplicație de Android susținea că poate urmări răspândirea pandemiei de coronavirus, însă în realitate masca un atac de tip ransomware: telefonnul era infectat și utilizatorului i se cereau bani pentru a redobândi controlul asupra aparatului.

Săptămâna trecută, atât autoritățile britanice cât și cele americane au avertizat oamenii să fie precauți, deoarece numărul infractorilor cibernetici și al atacurilor au crescut în perioada pandemiei.

SourceDigi24


ULTIMELE ARTICOLE

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală. Idei practice...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]