8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate ATENȚIE! Infractorii cibernetici încearcă să păcălească utilizatorii pentru a le afla datele...

ATENȚIE! Infractorii cibernetici încearcă să păcălească utilizatorii pentru a le afla datele personale

În fiecare zi, mai mult de 18 milioane de e-mail-uri cu înșelătorii legate de COVID-19 sunt expediate către utilizatorii Gmail, a anunțat Google, potrivit BBC.

Google a avertizat că pandemia de coronavirus a dus la o explozie a atacurilor de tip phishing prin e-mail.

În cazul atacurilor de tip phishing, infractorii cibernetici încearcă să păcăleasă utilizatorii să-și dezvăluie datele personale.

Foto Pixabay

Google a anunțat că blochează zilnic aproape de 100 de milione de mesaje e-mail care conțin atacuri de tip phishing. Dintre acestea 20% sunt legate de pandemia de coronavirus.

Virusul ar putea fi cea mai folosită temă de până acum de către autorii atacurilor de tip phishing.

Atacurile prin e-mail legate de coronavairus vin cu diferite abordări.

Spre exemplu, pot fi mesaje e-mail care se prezintă a fi trimise de organizații precum OMS, iar destinatarul este încurajat să descarce un program software sau să doneze bani.

Infractorii cibernetici mai folosesc mesaje care par a fi trimise de instituții publice, iar prin acestea încearcă să obțină stimulentele oferite populației de unele state.

Google susține că reușește să oprească 99,9% din mesajele cu atacuri înainte să ajungă la utilizatori. Serviciul Gmail este folosit de aproximativ 1,5 miliarde de oamein din toate lumea.

„Atacurile de tip phishing au o trăsătură comună: se bazează pe o emoție, iar acest lucru care ne face să acționăm fără ezitare sau să nu ne gândim prea mult la ce urmează să facem în acel moment”, spune Scott Helme, cercetător independent de securitate cibernetică.

„Pandemia de coronavirus este un subiect foarte emoțional în acest moment, iar infractorii cibernetici știu asta. Ei speră că persoanele obișnuite vor fi mai ușor de convins să acceseze un link sau să urmeze instrucțiuni dăunătoare lor dacă folosesc această momeală”.

Foto Pixabay

Cercetătorii din domeniul siguranței cibernetice au mai descoperit atât site-uri înșelătoare, cât și aplicații pentru telefoanele mobile, iar acestea erau construite folosind informații reale despre pandemie.

O aplicație de Android susținea că poate urmări răspândirea pandemiei de coronavirus, însă în realitate masca un atac de tip ransomware: telefonnul era infectat și utilizatorului i se cereau bani pentru a redobândi controlul asupra aparatului.

Săptămâna trecută, atât autoritățile britanice cât și cele americane au avertizat oamenii să fie precauți, deoarece numărul infractorilor cibernetici și al atacurilor au crescut în perioada pandemiei.

SourceDigi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?