Atenție! Artificiile pot face rău animalelor! Artificiile de Anul Nou poluează aerul. Sunt un dezastru pentru păsările şi animalele sălbatice sau pentru cele domestice. De aceea este recomandat să renunţăm la folosirea lor, atrage atenţia Laurenţiu Alexandru Păştinaru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Scurt istoric despre artificii
Primele atestări documentare despre artificii datează din secolul al VII-lea, în China, locul unde au fost inventate. Artificiile au fost folosite să acompanieze mai multe festivități. Sunt o parte din cultura chineză și au originile în această țară. Ulterior, s-au extins și în alte culturi și societăți.
În zilele noastre, artificiile sunt folosite în toată lumea pentru a celebra evenimente majore și zile de sărbătoare, publice sau private. Guvernele cheltuiesc milioane de dolari pentru a se întrece între ele cu jocuri de artificii spectaculoase.
Un record mondial s-a stabilit la trecerea în noul an 2014 în Dubai. Record acordat pentru cele mai multe artificii aprinse într-o singură reprezentație coordonată. Au fost necesare zece luni de planificare și peste 500.000 de artificii care s-au epuizat la sfârșitul unei reprezentații ce a durat în jur de șase minute.
Cum afectează artificiile animalele?
„Imediat după miezul nopţii putem asista la creşteri ale poluării aerului, mai ales dacă va fi o perioadă de calm atmosferic. Cu toate acestea, în ultimii ani, s-a înregistrat o îmbunătăţire generală a situaţiei, prin emisii tot mai scăzute, dar artificiile de Anul Nou pot produce poluare, de aceea este recomandat să reducem la minimum folosirea lor, mai ales că fumul şi gazele – dioxid de carbon, monoxid de carbon şi azot – eliberate în aer în momentul stingerii sunt nocive pentru oameni şi natură, fiind considerate parte din principalele surse de poluare”, subliniază Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
„Pe lângă poluarea mediului, instalaţiile pirotehnice sunt un dezastru pentru păsările sălbatice din localităţile urbane sau rurale. Ele îşi pot pierde viaţa în timpul focurilor de artificii de la miezul nopţii dintre ani, pentru animalele sălbatice din ariile naturale apropiate staţiunilor montane, care îşi pot părăsi habitatul, migrând haotic, chiar şi în localităţi, precum şi pentru animalele de companie, care pot fugi înspăimântate din curţi sau, în cazurile cele mai grave, pot face infarct sau crize de epilepsie”, mai subliniază preşedintele ANPM.
[…] Citeste mai mult […]