Astăzi, de la ora 13.00, Comitetul pentru Situații de Urgență din București se întrunește pentru a aproba ridicarea unor restricții ce vizează Capitala. Decizia vine după ce incidența COVID-19 a scăzut sub 3 cazuri la mie.
Încă din data de 20 octombrie 2020, Bucureștiul este vizat de restricții specifice scenariului roșu.
Prefectul Bucureştiului, Traian Berbeceanu, a declarat, miercuri seara, într-o intervenţie telefonică la un post TV, că la sfârşitul acestei săptămâni ar putea fi convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti, care să ia în discuţie adoptarea unei hotărâri prin care să fie relaxate măsurile sanitare în Capitală.
Cu o incidență a cazurilor de sub 3 la mia de locuitori, Bucureștiul iese din scenariul roșu și intră în scenariul galben.
Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei, spunea că dacă rata de infectări în București rămâne sub 3 la mia de locuitori pentru 14 zile, restaurantele, barurile, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc se vor deschide, la o capacitate de 30 la sută, de sâmbătă, de la ora 0:00.
Dacă Bucureștiul rămâne în scenariul galben până la 8 februarie, și elevii din anii terminali, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, vor reveni în bănci la școală, așa cum o vor face și școlarii mici.
Ridicarea restricțiilor de circulație pe timpul nopții nu poate fi decisă însă de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, întrucât este o măsură decisă de Guvern la nivel național.
Prefectul Capitalei a anunțat miercuri că, dacă scăderea ratei infectărilor în București se va menține sub 3 la mia de locuitori, va redeschide restaurantele și barurile la interior, cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc, în limita a 30% din locuri.
În conformitate cu prevederile normative în vigoare, printre măsurile vizate în cadrul relaxării sunt:
- permiterea funcționarii cu o capacitate de maxim 30% a instituțiilor/sălilor de spectacol și cinematografelor
- redeschiderea activităților „la interior” a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, etc, în limita a maxim 30% din capacitatea unității;
- permiterea activităților cu publicul, până în limita a 30% a spațiului destinat, a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc