Arta de a manipula poate fi benefică atunci când este folosită în mijloace pozitive. Manipularea ca și cuvânt de sine stătător are mereu o conotație negativă. De aceea atunci când aceasta are o manieră pozitivă, oamenii preferă să o numească influență. Deși de multe ori sunt foarte asemănătoare între ele.
Diferența dintre manipulare și influență
Putem spune că manipularea și influențarea sunt similare, dar cu siguranță nu sunt la fel. Una este capacitatea de a afecta comportamentul altcuiva din cauza autorității, cunoștințelor sau relației tale (reale sau percepute) cu acea persoană. Iar alta este puterea de a influența pe altcineva în avantajul tău.
Manipularea presupune reținerea informațiilor sau distorsionarea adevărului pentru a obține rezultatul dorit. Influențarea implică accentuarea unor fapte asupra altora. Diferența cheie aici este că cealaltă persoană are toate informațiile de care are nevoie pentru a decide conform propriilor interese.
Manipularea sau Machiavelismul
Termenul de ,,machiavelism” a fost utilizat pentru prima oară de Niccolo Machiavelli în anul 1513 în cartea ,,Principele” (Jones, Paul Hus, 2009) și desemna o persoană care utilizează diferite tactici de manipulare, lingușire și minciuni. Machiavelismul era un termen referitor la teoria politică, de unde și principiul ,,scopul scuză mijloacele”. Între anii 1960-1970 Christie și Geis au fost primii psihologi care au studiat machiavelismul ca variație a comportamentului uman și au realizat teste care măsoară acest concept.