luni, aprilie 15, 2024
Acasă Articole Social Arta de a manipula

Arta de a manipula

Arta de a manipula poate fi benefică atunci când este folosită în mijloace pozitive. Manipularea ca și cuvânt de sine stătător are mereu o conotație negativă. De aceea atunci când aceasta are o manieră pozitivă, oamenii preferă să o numească influență. Deși de multe ori sunt foarte asemănătoare între ele.

Diferența dintre manipulare și influență

Putem spune că manipularea și influențarea sunt similare, dar cu siguranță nu sunt la fel. Una este capacitatea de a afecta comportamentul altcuiva din cauza autorității, cunoștințelor sau relației tale (reale sau percepute) cu acea persoană. Iar alta este puterea de a influența pe altcineva în avantajul tău.

Manipularea presupune reținerea informațiilor sau distorsionarea adevărului pentru a obține rezultatul dorit. Influențarea implică accentuarea unor fapte asupra altora. Diferența cheie aici este că cealaltă persoană are toate informațiile de care are nevoie pentru a decide conform propriilor interese.

Manipularea sau Machiavelismul

Termenul de ,,machiavelism” a fost utilizat pentru prima oară de Niccolo Machiavelli în anul 1513 în cartea ,,Principele” (Jones, Paul Hus, 2009) și desemna o persoană care utilizează diferite tactici de manipulare, lingușire și minciuni. Machiavelismul era un termen referitor la teoria politică, de unde și principiul ,,scopul scuză mijloacele”. Între anii 1960-1970 Christie și Geis au fost primii psihologi care au studiat machiavelismul ca variație a comportamentului uman și au realizat teste care măsoară acest concept.

Arta de a manipula

Nu greșim cu nimic dacă afirmăm că manipularea stă în natura umană și este o caracteristică specifică ființelor inteligente. Oamenii o folosesc nativ fără să o cotientizeze, când mama îi spune copilului că dacă nu va mânca tot din farfurie nu va crește mare sau nu va veni Moș Crăciun, folosește o tehnică de manipulare. Și atunci de ce acest cuvânt “manipulare” are cu precădere o conotație negativă?
În primul rând datorită proastei reclame și a asocierii lui exclusiv cu situațiile în care persoane sau grupuri lipsite de scrupule se folosesc de manipulare pentru a-și atinge obiectivele. (Arta manipulării, Marin Ștefania)

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...