sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Are vreo importanță postul alimentar?

Are vreo importanță postul alimentar?

Are vreo importanță postul alimentar? Postul alimentar reprezintă abținerea de la mâncare și băutură pentru un anumit timp. În anumite cazuri este însoțită sau înlocuită de abținerea de la alte produse sau practici.

Postul din punct de vedere al științei

Un regim alimentar ce ar include o perioadă de 16 ore în care persoana respectivă nu mănâncă nimic poate oferi beneficii semnificative sănătăţii, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din China.

Un grup de cercetători de la Universitatea Hunan din China a dorit să afle dacă există un „cronometru” biologic care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au examinat 600 de eşantioane prelevate de la șoareci din patru tipuri de ţesuturi metabolice – hepatice, muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsime albă. Şoarecii au fost supuşi în prealabil la cinci programe de hrănire.

Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific „Cell Reports”, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat. Rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire. Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă.

Postul din punct de vedere al Bibliei

Nu există în Biblie o poruncă specifică de la Dumnezeu cu privire la alimentele care pot sau nu pot fi folosite în timpul postului. Dar în înţelesul biblic, postul era abţinere de la mâncare şi uneori şi de la apă. Apoi, cum am văzut, oamenii erau cei care decideau să se abţină de la mâncare doar sau şi de la apă. Să nu uităm cel mai important element al postului. Pocăinţa. Fără pocăinţă postul nu este primit de Dumnezeu.

Are vreo importanță postul alimentar?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu realizatoarea Evelina Bevis, teologul Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare:

”Ceea ce înseamnă la urechile noastre în secolul 21 postul, adică a nu mânca anumite alimente când ești într-o perioadă a anului, nu este același cuvânt cu postul din Biblie. În general postul din Biblie se referă la postul negru. Când Estera a postit nu a mâncat 3 zile și 3 nopți. Când Domnul Hristos a postit nu a mâncat 40 de zile. 

Cred că este bine ca din când în când să postim. În ce sens? Să ne abținem de la mâncare. Este bine să bem apă din punct de vedere terapeutic și pentru a elimina toxinele. Dar sunt oameni care nici nu beau, nici nu mănâncă pentru ca să fie cu toată inima consacrată lui Dumnezeu și să afle răspunsul la o întrebare sau o preocupare.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...