luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Are vreo importanță postul alimentar?

Are vreo importanță postul alimentar?

Are vreo importanță postul alimentar? Postul alimentar reprezintă abținerea de la mâncare și băutură pentru un anumit timp. În anumite cazuri este însoțită sau înlocuită de abținerea de la alte produse sau practici.

Postul din punct de vedere al științei

Un regim alimentar ce ar include o perioadă de 16 ore în care persoana respectivă nu mănâncă nimic poate oferi beneficii semnificative sănătăţii, este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători din China.

Un grup de cercetători de la Universitatea Hunan din China a dorit să afle dacă există un „cronometru” biologic care să înregistreze durata postului şi să declanşeze efecte benefice pentru sănătate.

Oamenii de ştiinţă au examinat 600 de eşantioane prelevate de la șoareci din patru tipuri de ţesuturi metabolice – hepatice, muşchi scheletic, grăsime brună şi grăsime albă. Şoarecii au fost supuşi în prealabil la cinci programe de hrănire.

Potrivit cercetării publicate în jurnalul ştiinţific „Cell Reports”, doar postul de 16 ore poate să iniţieze o rezonanţă circadiană la nivelul a 43 de căi în ficat. Rezonanţă ce se modifică punctual după hrănire. Cercetările ulterioare au demonstrat că proteazomul hepatic coordonează această rezonanţă.

Postul din punct de vedere al Bibliei

Nu există în Biblie o poruncă specifică de la Dumnezeu cu privire la alimentele care pot sau nu pot fi folosite în timpul postului. Dar în înţelesul biblic, postul era abţinere de la mâncare şi uneori şi de la apă. Apoi, cum am văzut, oamenii erau cei care decideau să se abţină de la mâncare doar sau şi de la apă. Să nu uităm cel mai important element al postului. Pocăinţa. Fără pocăinţă postul nu este primit de Dumnezeu.

Are vreo importanță postul alimentar?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu realizatoarea Evelina Bevis, teologul Cornel Dărvășan răspunde la această întrebare:

”Ceea ce înseamnă la urechile noastre în secolul 21 postul, adică a nu mânca anumite alimente când ești într-o perioadă a anului, nu este același cuvânt cu postul din Biblie. În general postul din Biblie se referă la postul negru. Când Estera a postit nu a mâncat 3 zile și 3 nopți. Când Domnul Hristos a postit nu a mâncat 40 de zile. 

Cred că este bine ca din când în când să postim. În ce sens? Să ne abținem de la mâncare. Este bine să bem apă din punct de vedere terapeutic și pentru a elimina toxinele. Dar sunt oameni care nici nu beau, nici nu mănâncă pentru ca să fie cu toată inima consacrată lui Dumnezeu și să afle răspunsul la o întrebare sau o preocupare.”

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...